Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

4 Gün Sonra Dolarda Depreme Hazır Olun! Uzmanlardan Korkutan Tahmin

Dolar kurunda yaşanan yükseliş ve Kur Korumalı Mevduatlar (KKM) ile ilgili ekonomistlerin uyarılarına yer verilen makalede, dolar kurundaki depreme hazırlıklı olunması gerektiği vurgulanıyor. KKM'den çıkışların artması ve Türk Lirası'nın erimesi durumunda dolar krizi yaşanabileceği belirtiliyor.

Yayın Tarihi: 21.10.2023 12:08
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

4 Gün Sonra Dolarda Depreme Hazır Olun! Uzmanlardan Korkutan Tahmin

Dolar Kurundaki Yükseliş ve Kur Korumalı Mevduatlar

Dolar kurundaki yükselişin önüne geçilebilmek için hükümet tarafından yürürlüğe konulan Kur Korumalı Mevduatlarda (KKM) en yüksek ikinci düşüş meydana geldi. Tam 2 haftada 150 milyar erirken 6-13 Ekim haftasında 73 milyar lira daha gerileyerek 3 trilyon 156 milyar liraya kadar düştü. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan ekonomist Alaattin Aktaş o tarihe dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

KKM'ye İlişkin Yorumlar ve Dolar Tahmini

Konuyla ilgili önemli bir yazı yazan ünlü ekonomist Alaattin Aktaş, dolar kurundaki düşüşün nereye gittiği sorusunu cevapladı. Ekonomik krize karşı hükümetin dolar kurunu dizginlemek amacıyla devreye sokulan KKM'den çıkışların giderek hızlandığı ve bu durumun Türk Lirası cinsinden açılan kur korumalı mevduatlarda faizlerin düşmesine neden olduğu belirtildi. Aktaş, vatandaşları dolar kurundaki olası depreme karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.

KKM ve Türk Lirası Erimesi

KKM'ye olan çıkışların doğrudan döviz tevdiat hesaplarına gitmesi halinde Türkiye'de daha ciddi sorunlara neden olabileceği ifade edildi. Bu durumun önüne geçmek için bankaların normal TL mevduata dönülmesi durumunda daha yüksek faiz uygulamaya başlaması gerektiği belirtildi. Aksi takdirde Türk Lirası hızla erimeye devam edeceği ve dolar kurunda depremin yaşanabileceği vurgulandı.

Mevduat Faizleri ve Döviz Yönlenmesi

Mevduat faizlerinin artmaması durumunda KKM'den çıkışların yavaşlayacağı ve hesaplardan çıkan paranın döviz tevdiat hesaplarına yönelebileceği ifade edildi. Bu durumun Türkiye'de yeni bir dolar krizini tetikleme riski barındırdığı belirtildi.