
Küllüoba'da Bulunan 5 Bin Yıllık Ekmek Tanıtımı
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde bulunan Küllüoba Höyüğü kazısında keşfedilen 5 bin yıllık ekmek, ETİ Arkeoloji Müzesi'nde düzenlenen "Uluslararası Müzeler Günü" etkinliğinde tanıtıldı.
Kazı Çalışmaları ve Ekmek Bulunma Süreci
Küllüoba Kazı Başkanı Prof. Dr. Murat Türkteki, gömülü bir evin eşik kısmında buldukları ekmeğin 2,5 santimetre kalınlığında ve 12,5 santimetre genişliğinde olduğunu belirtti. Ekmeğin, nadir bulunmuş bir pişirilmiş veya işlenmiş örnek olduğunu vurguladı.
Vali Aksoy'dan Açıklamalar
Etkinlikte konuşan Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, kentin tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığını ifade ederek, "Kazı çalışmalarımız sayesinde geçmişimizi gün yüzüne çıkarıyoruz" dedi. Ayrıca, arkeolojik alanlarda yapılan kazılarla bölgenin kültürel değerlerinin topluma kazandırılmasının hedeflendiğini belirtti.
Başkan Ünlüce'nin Heyecanı
Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, kazıda bulunan ekmeğin formunu koruması nedeniyle büyük bir heyecan yaşadıklarını ifade etti. Tanıtım sonrası, benzer ürünlerin piyasaya sunulacağı müjdesini verdi.
Prof. Dr. Türkteki'nin Ekmek Üzerine Bilgileri
Prof. Dr. Türkteki, ekmeği oluşturan malzemelerin analizlerinin yapıldığını ve ekmeğin "gernik buğdayı" isimli buğday türünden yapıldığını aktardı. Ekmeğin yanı sıra mercimek kalıntılarına da ulaşıldığını söyledi.
Etkinlikte Diğer Konuşmalar
Etkinlikte Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Polat da bir sunum gerçekleştirdi. Programa CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Cumhuriyet Başsavcısı ve diğer yetkililer katıldı.
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 1996'dan bu yana sürdürülen Küllüoba Höyüğü kazısında gün yüzüne çıkarılan 5 bin yıllık "Küllüoba ekmeği" ETİ Arkeoloji Müzesi'nde tanıtıldı.
Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde 1996'dan bu yana sürdürülen Küllüoba Höyüğü kazısında gün yüzüne çıkarılan 5 bin yıllık "Küllüoba ekmeği" ETİ Arkeoloji Müzesi'nde tanıtıldı.