
AB, Suriye'ye Yönelik Yaptırımları Kaldırma Kararını Açıkladı
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye'ye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılması kararı alındığını duyurdu.
Resmi Açıklama ve Amaç
Kallas, Brüksel'de gerçekleştirilen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda; "Bugün Suriye’ye uyguladığımız ekonomik yaptırımları kaldırma kararı aldık." şeklinde bir ifade kullandı. Kalla, ayrıca Suriye halkının "yeni, kapsayıcı ve barışçıl bir Suriye inşa etmesine yardımcı olmak istiyoruz." açıklamasında bulundu.
Yaptırımların Tarihçesi
AB, Suriye'ye yönelik yaptırımlarına, iç savaşın patlak vermesinin ardından Mayıs 2011 tarihinde başladı. Bu yaptırımlar kapsamında, rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarını dondurma gibi bireysel kısıtlamalar getirildi. Bu bağlamda Beşşar Esed ve yukarıdaki rejimin önemli isimleri listeye dahil edildi.
Sektörel Yaptırımlar ve Askeri Kısıtlamalar
AB, Suriye'ye sektörel yaptırımlar uygulamakla birlikte, rejimin finansal yapılarını hedefleyen ham petrol ve enerji ürünleri gibi sektörel kısıtlamaların yanı sıra askeri ve sivil amaçla kullanılabilen çeşitli malların ihracatını da kısıtladı. Bu yaptırımlar, belli girişimleri ve altyapı projelerini de etkilemiştir.
Geri Dönülebilir Kararlar
AB, Suriye'ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi sektörlere ilişkin yaptırımların "askıya alınmasına" karar vererek ilk adımı 24 Şubat'ta attığını belirtmiştir. Yine AB yetkilileri, yaptırımların kaldırılması kararlarının geri döndürülebilir özellikte olduğunu ve ülkedeki durumu dikkatlice izleyeceklerini vurgulamaktadır.
AB Dışişleri Bakanları toplantısına başkanlık eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.
AB Dışişleri Bakanları toplantısına başkanlık eden AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel’de basın toplantısı düzenledi.