
Borç Tavanı Krizi ve Olası Senaryoları
ABD ekonomisi, uzun süreli borç tavanı çekişmeleri nedeniyle durgunluğa sürüklenebilir. Hükümetin yükümlülüklerini yerine getirememesi ise ciddi bir mali krize yol açabilir. Borç tavanı konusundaki görüşmeler sürerken, son dakika anlaşması, son ödeme tarihinden sonra anlaşma yapılması ve anlaşma sağlanamaması olmak üzere üç olası senaryo değerlendiriliyor.
Son Dakika Anlaşması
En iyi senaryoda son dakika anlaşması sağlanır ve işçilerin işlerini kaybetmesi olası bir ihtimal olarak değerlendirilmezken, işe alım süreçlerinin ertelenmesine neden olabileceği düşünülüyor. Ancak hisse senetlerinin düşme ihtimali bulunuyor ve belirsizliğin ekonomik büyümeyi engelleyen eksi bir etkisi olabilir.
Son Ödeme Tarihinden Sonra Anlaşma
Müzakereler son ödeme tarihinden sonra yapılırsa temerrüde düşme olasılığı daha gerçekçi göründüğü için ekonomistler finansal piyasalardan daha sert bir tepki bekliyorlar. Anlaşmanın son ödeme tarihinden sonra yapılma ihtimalinde ABD’deki harcamaların keskin bir şekilde düşeceği tahmin edilirken işletmelerin işe alma ve yatırım planlarını durdurabileceği düşünülüyor. Diğer bir olasılık olarak ise hükümetin kısa bir süreliğine borç ödemelerine öncelik vererek, sosyal güvenlik yardımları gibi diğer ödemeleri geri planda bırakabiliceği üzerine yoğunlaşıyor.
Anlaşma Sağlanamaması
Anlaşma sağlanamaması durumunda ise hükümetin ödemeleri günlerce veya haftalarca ödeyememesinin yansımalarının çok büyük olması bekleniyor. Temerrüde düşmenin 2007-2009 krizinden daha şiddetli bir durgunluğu tetikleyeceği söylenirken, küresel finans sisteminde kaos olacağı ifade ediliyor. Bankaların ve şirketlerin operasyonları nasıl finanse ettiği konusunda kritik öneme sahip kısa vadeli dolar borçlanmasında trilyonlarca dolarlık küresel akış bozulabilir. Yatırım fonları, şirketler ve bankaların değerleri düşebilir ve bu durum bilançolara darbe vurabilir.