
ABD'de Alfa-gal Sendromu
ABD'de 2010 yılından bu yana 100 binden fazla kişi, kene ısırığının tetiklediği Alfa-gal sendromu nedeniyle kırmızı ete alerjik hale geldi. Dün yayınlanan bir hükümet raporuna göre, sağlık yetkilileri çok daha fazla kişinin bu sorunu yaşadığına ve bundan haberdar olmadığına inanıyor.
Yayınlanan bir başka rapora göre, yaklaşık 450 bin Amerikalının bu alerjiden etkilendiği tahmin ediliyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayınlanan her iki makalenin de yazarlarından olan Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacısı Dr. Scott Commins, bunun ABD'de en yaygın 10. gıda alerjisi olduğunu söyledi.
Alfa-gal Sendromu ve Belirtileri
Alfa-gal sendromu olarak adlandırılan reaksiyon, enfekte bir kişi sığır eti, domuz eti, geyik eti veya diğer memeli hayvan etlerini yediğinde veya süt, jelatin veya diğer memeli hayvan ürünlerini yuttuğunda ortaya çıkıyor. Buna bir mikrobun değil, memelilerin etinde ve kene tükürüğünde bulunan alfa-gal adlı bir şekerin neden olduğu belirtildi.
Sendromlu kişilerde kurdeşen, bulantı, kusma, ishal, şiddetli mide ağrısı, nefes almada zorluk, baş dönmesi ve dudak, boğaz, dil veya göz kapaklarında şişme gibi semptomlar görülebiliyor. Yemekten hemen sonra ortaya çıkan diğer bazı gıda alerjilerinin aksine, bu reaksiyonlar saatler sonra ortaya çıkıyor.
Yalnız Yıldız Kenesi ve Alfa-gal Sendromu
ABD'li bilim insanları alfa-gal'in izini yalnız yıldız kenesinin tükürüğüne kadar sürdüler. Sırtındaki beyaz leke ile tanınan bu kene çoğunlukla ABD'nin güney ve doğu bölgelerinde bulunuyor. Ancak uzmanlar iklim değişikliği nedeniyle yayılma alanlarının genişlediği konusunda uyarıyor.
Resmi adı "Amblyomma americanum" olan yalnız yıldızın kan emici ısırıkları, memelilerden elde edilen bazı et ve hayvansal ürünleri tüketen kişileri hasta edebilir. Alfa-gal sendromundan muzdarip kişiler için tehlikeli gıdaların listesi domuz eti, sığır eti, tavşan, kuzu eti, geyik eti, jelatin, süt, bazı süt ürünleri ve bazı ilaçları içermektedir.
Artan Vaka Sayısı
CDC, 2010 yılından bu yana 110 binden fazla vakanın tespit edildiğini söyleyerek 2017'den 2021'e kadar vaka sayısının yılda yaklaşık 15 bin arttığını bildirdi.