Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Almanya'da Algılanan Enflasyon Resmi Rakamların Üç Katı

Almanya'da yaşanan yüksek enflasyonun tüketiciler tarafından algılanan enflasyondan üç kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Avrupa Birliği içindeki enflasyon farklılıkları da araştırmada yer aldı.

Yayın Tarihi: 20.06.2023 19:06
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Almanya'da Algılanan Enflasyon Resmi Rakamların Üç Katı

Almanya'da Enflasyon Sorunu

Almanya, koronavirüs salgını tedbirleri ve Rusya-Ukrayna savaşının enerji fiyatlarını artırmasından ötürü yüksek enflasyonla karşı karşıya kaldı. Alınan tedbirler ve yaşanan gelişmelerle enflasyon düşüşe geçti ama ülkede özellikle hizmet sektöründeki işçiler hayat pahalılığına karşı maaşlarının korunmadığı için isyanda. Ülkenin havalimanlarında yer hizmetleri görenler ve güvenlik görevlilerinin yaptığı grevlerden ötürü zor günler yaşanıyor.

Algılanan ve Gerçek Enflasyon Arasındaki Fark

Allianz Trade'nin araştırmasına göre, Almanya'da tüketiciler tarafından algılanan enflasyon ile resmi olarak belirlenen enflasyon arasında belirgin bir fark var. Mayıs ayında algılanan enflasyon yüzde 18 ile resmi olarak belirlenen yüzde 6,1'lik enflasyonun neredeyse üç katı düzeyinde. Algılanan ve gerçek enflasyon arasında tutarsızlığının çeşitli nedenlerinin ortaya konulduğu araştırmada, tüketicilerin, içecek, yakıt veya yaygın olarak alınan süpermarket ürünlerindeki fiyat değişikliklerine daha fazla dikkat ettiği ve bu fiyatlar ortalamanın üzerine çıkarsa enflasyonun çok daha yüksek olduğunu hissetmeye eğilimli olduğu belirtildi.

Avrupa İçindeki Farklılıklar

Avrupa Birliği'ndeki enflasyonun son zamanlarda ortalama yüzde 8'in üzerinde olduğu hatırlatılan araştırmada, Euro bölgesinde mayıs ayında enflasyon yıllık yüzde 6,1 oldu. Bununla birlikte, enflasyon ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdi. Mayısta bu aralık, Yunanistan'da yüzde 2,8'den Polonya'da yüzde 13,0'e ve Macaristan'da yüzde 21,5'e çıktı.

Enflasyondaki Temel Faktörler

Rusya'ya coğrafi yakınlık, enerji ve gıda ithalatına bağımlılık, fiyatları düşürmek için devlet müdahalesi ve ilgili para biriminin gücü enflasyondaki temel faktörler olarak belirtiliyor.