
ALS Hastalığı Nedir?
Amiyotrofik Lateral Skleroz (ALS), beyin, beyin sapı ve omurilikte yer alan, kasları kontrol eden motor sinir hücrelerinin geri dönüşümsüz kaybına yol açan ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın yüzde 5-10'unda genetik geçiş söz konusu iken, geri kalan hastalarda kesin nedeni bilinmiyor ancak genetik ve çevresel faktörlerden şüpheleniliyor.
Belirtileri Nelerdir?
Ortalama 50-65 yaş arasında belirtiler vermeye başlayan ALS, erkeklerde daha sık görülür. İlk belirti kuvvetsizliktir. Sık görülen belirtiler vücudun farklı bölgelerinde kas seyirmeleri ve kramplar, yürüme güçlüğü ve düşmeler, günlük yaşam aktivitelerinde zorlanma, ince el becerilerinde ilerleyici etkilenmeye bağlı çatal-bıçak kullanmada, yazı yazmada ve merdiven çıkmada zorlanma şeklindedir. Hastalığın ileri evrelerinde konuşma, yutma ve çiğneme güçlüğü, beslenmede zorlanma, nefes darlığı, hava açlığı görülebilir. Etkilenen kaslarda güçsüzlüğün yanına zamanla kas erimesi eklenir.
Tedavisi Var mı?
Maalesef bugüne kadar kesin bir tedavisi bulunamayan ALS hastalığında, hastalar yakından takip edilir. Hastaların sosyal açıdan izole olmaması, çevreyle iletişim kurması, mümkün olduğunca fiziksel egzersiz yapması çok faydalıdır. Bazı hastalarda hızlı ilerlerken, bazılarında yavaş seyirli olgular da görülebilir. Merak ettikleri konularda doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.