Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ALS Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

ALS, istemli kasları çalıştıran motor sinirlerin harabiyeti ile ortaya çıkan ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri arasında kas krampları, kas ağrıları, nefes darlığı, gülme-ağlama atakları ve kilo kaybı yer almaktadır. ALS hastalığının günümüzde geçerli bir tedavisi yoktur. Hastalığın sebebi ve seyrini aydınlatmaya yönelik birçok araştırma olmasına rağmen, yapılan çalışmalar hastalığı iyileştirme yönünde olumlu sonuç vermemiştir. ALS hastalarının bakımı ise solunum desteği, fizyoterapi, beslenme ve diyet düzenlenmesi, konuşma, iletişim ve psikiyatrik destek ile sağlanmaktadır.

Yayın Tarihi: 21.06.2023 21:37
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

ALS Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

ALS Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

ALS, istemli kasları çalıştıran motor sinirlerin harabiyeti ile ortaya çıkan ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Hastalığın görülme oranı yüzbinde 6-9 olup, yıllık yeni hasta sayısı yüzbinde ikidir. Hastalığın belirtileri arasında kas krampları, kas ağrıları, nefes darlığı, gülme-ağlama atakları ve kilo kaybı yer almaktadır. Hastalığın yüzde 90’ından fazlası kalıtımsal değildir ve hastaların sadece yüzde 5-10’unda ailesel bir özellikten söz edilebilir.

ALS Hastalığının Risk Faktörleri

Erkek olmak, yaş ve genetik yatkınlık ALS hastalığında risk faktörleridir. Travma, yetersiz egzersiz, yanlış diyet, şehirde yaşamak, alkol tüketimi, sigara içmek, deri ve elektrikle ilintili sanayi alanlarında çalışmak gibi faktörlerin de ALS oluşumunda etkili olduğu ileri sürülmüştür.

ALS Hastalığının Tedavisi

ALS hastalığının günümüzde geçerli bir tedavisi yoktur. Hastalığın sebebi ve seyrini aydınlatmaya yönelik birçok araştırma olmasına rağmen, yapılan çalışmalar hastalığı iyileştirme yönünde olumlu sonuç vermemiştir. ALS tedavisi için, etkisi kısıtlı da olsa, geçerli olduğu bilinen Riluzol etken maddeli ilacın yaşam süresini 2-3 ay uzattığı, özellikle bulbar başlangıçlı ve başlangıç yaşı erken olanlarda daha etkili olduğu bilinmektedir.

ALS Hastalarının Bakımı

ALS hastalığında göz kasları hariç hemen tüm istemli kasları tutan ve incelmeye yol açan bu kötü gidişli, ağır kas hastalığının henüz tedavi olanağı bulunmadığından bakım büyük önem taşımaktadır. Solunum desteği, fizyoterapi, beslenme ve diyet düzenlenmesi, konuşma, iletişim ve psikiyatrik destek yaşam beklentisini artıran ana unsurlardır.