Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Altın Fiyatları Yükseliş Trendine Devam Ediyor

Son dönemde altın fiyatlarındaki yükseliş trendi devam ediyor. İsrail-Filistin gerilimi ve küresel ekonomik belirsizlikler altın talebini artırıyor. Altın fiyatlarının geleceği hakkında yapılan tahminler ise olumlu yönde. Altın uzmanı Cihat Çiçek, altının geçmiş hareketlerini tekrarlaması durumunda seneye bugün 3.700 TL olabileceğini söylüyor.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 08:28
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Altın Fiyatları Yükseliş Trendine Devam Ediyor

Son Dönemde Altın Fiyatlarındaki Yükseliş

Son dönemin en çok kazandıran yatırım aracı borsa, Orta Doğu’da başlayan savaşın etkisiyle birlikte kayba yöneldi. Geçen hafta çarşamba günü sert düşüş gösteren borsa perşembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz artırmasının ardından toparlandı. Cuma günü de borsadaki yukarı yönlü seyir dikkat çekti. Öte yandan altın piyasası ise güvenli liman talebiyle yeni rekor seviyeleri test etti. Ons altın 2 bin doları aşarken, gram altın 1800 liranın üzerinde tutunarak yeni rekora imza attı.

Altın Fiyatlarındaki Yükselişin Sebepleri

Altın fiyatlarındaki yükselişin arkasındaki en önemli neden İsrail’in Filistin’i vurmasıyla ilgili gelişmelerdir. Bununla ilgili Türkiye’nin açıklamaları, Rusya’nın hipersonik füze açıklamaları, Çin’in bölgeye gemilerini göndermesi, global üçüncü dünya savaşı söylemleri, parasal sistemden altına yönelimi tetikliyor.

Altın Fiyatlarındaki Tahminler

Altındaki hareket teknik olarak da yukarı sinyalleri verdiği için son derece yükseliş trendine uygun bir harekettir. Bu hareketin sonucunu kısa sürede 2037 dolarlara kadar sürmesi bekleniyor. Gram altın için ise Türkiye’de faizler yükselirken diğer enstrümanlarda yükselişin gerçekleşmesi biraz daha zorlaşıyor. Ancak uluslararası piyasalarda İsrail’in Filistin’i vurmasıyla ilgili gelişmelerden dolayı ons altın fiyatı yükseldiği için, ons altına bağlı olarak gram altının da yükselmesi son derece doğaldır.

Borsadaki Dalgalanmaların Sebebi

Borsadaki düşüş Orta Doğu ile alakalıydı. Bölgedeki savaş geriliminin artmasıyla alakalıydı. Ancak geçen hafta perşembe ve cuma günkü tutunma çabaları yukarı dönüş sinyali olarak algılanmamalıdır. İşlem hacimleri ise yoğun işlem hacimlerine göre kıyaslandığında neredeyse yarı yarıyadır. Bunu bir trend dönüşümü olarak yorumlamak mantıklı değil, teknik göstergeler henüz yönünü yukarı çevirmedi. Dikkatli olmak lazım.

Altın Fiyatlarının Geleceği

Altın fiyatlarının küresel ekonomik belirsizlikler ve jeopolitik riskler nedeniyle yükseliş eğilimini sürdürmesi bekleniyor. Altın uzmanı Cihat Çiçek, altının geçmiş hareketlerini tekrarlaması durumunda seneye bugün 3.700 TL olabileceğini söylüyor.