Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ankara'nın Şifalı ve Büyüleyici Yeri: Acısu Deresi

Ankara'nın tarihi turistik yerleri arasında yer alan Acısu Deresi, Kızılcahamam ilçesinde bulunmaktadır. Dere içinde doğal maden suyu çıkışları olan derede, sağlık için yararlı mineraller bulunan içilebilir bir su kaynağı bulunmaktadır. Ayrıca derede volkanik özellikler ve traverten oluşumları da gözlemlenebilir.

Yayın Tarihi: 30.07.2023 14:25
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Ankara'nın Şifalı ve Büyüleyici Yeri: Acısu Deresi

Ankara’nın Tarihi Turistik Yerleri

Ankara’nın tarihi turistik yerleri saymakla bitmez. 5 farklı medeniyete başkentlik yapan Ankara’nın tarihi zenginlikleri keşfedilmeyi bekliyor.

Acısu Deresi

Bunlardan birisi de Kızılcahamam ilçesinde bulunan Acısu Deresi. Acısu deresi, ilçe merkezinin yaklaşık 4 km. kuzeydoğusundadır. Burada ilginç şekilde dere içinde bir çok noktadan doğal maden suyu çıkışları mevcuttur. Suların çıkış sıcaklıkları 31-34 º arasındadır. Hem görsel manzarası hem de şifası ile bilinen Acısu deresi Ankaralılar tarafından rağbet görüyor.

Maden Suyu ve Şifalı Özellikleri

Maden suyu içerisinde sağlık için yararlı mineraller bulunduran, içilebilen doğal sudur. Maden sularının yer altında bulunuş ve yüzeye çıkış mekanizması diğer sulara benzer şekildedir. Acısu jeositinde de ısıtıcı kayaçtan etkilenme söz konusudur. Bu suyun ılık olması ve diğer (Kızılcahamam-Seyhamamı) jeotermal kaynaklara yakınlığı, büyük bir jeotermal sistemin parçası olduğunu göstermektedir.

Volkanik Özellikler ve Traverten

Acısu deresi boyunca Miyosen'in 2. evre volkanizmasının ürünleri bulunmaktadır. Bunlar andezitik ve piroklastikleridir. D-KD ve B-GB yönlü birbirine paralel kırıklar (=faylar) madensuyunun yüzeye ulaşmasını sağlar. İsmi ülke dışına çıkan Kızılcahamam Çamlık maden suyu tesislerinin de güzel bir çamlık içinde işletildiği derede ayrıca geçmişte deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve adına yöre halkının 'Acı Su' dedikleri bir başka su daha vardır. Maden suyu kaynağı yanında, suyun içindeki Kalsiyum Karbonatın çökelmesiyle oluşan traverten de çevreye görsel güzellik katar.