Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Aralıklı Oruç ve Diyabet İlişkisi

İspanyol ve Fransız bilim insanları, aralıklı oruç tipi beslenmenin diyabet riskini artırabileceğini ortaya koydu. Kahvaltıyı geç yapanların ve akşam geç saatlerde yemek yiyenlerin tip 2 diyabet riskinin daha yüksek olduğu belirlendi. Araştırmacılar, kahvaltıyı sabah saat 08.00'den önce yapmanın diyabet riskini azalttığını ve akşam yemeğini erken yemenin faydalı olabileceğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 24.07.2023 10:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Aralıklı Oruç ve Diyabet İlişkisi

İspanyol ve Fransız Bilim İnsanlarından Uyarı

İspanyol ve Fransız bilim insanları, son dönemde revaçta olan “aralıklı oruç” tipi beslenmenin sağlığa olumsuz etkisi olabileceğini duyurdu. Uzmanlar, sabah 09.00’dan sonra kahvaltı yapmanın diyabet riskini artırdığını ortaya çıkarırken, saat 22.00’den sonra yemek yenmesinin de diyabet riskini artırdığını belirtti.

Uzmanlar, kahvaltıyı geç yapanların tip 2 diyabet riskinin daha yüksek olduğunu belirtirken, bu durumun uzun vadeli sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğini de açıkladı.

Kahvaltıyı Erken Yapmanın Önemi

Bilim insanları kahvaltıyı sabah saat 08.00’den önce yapanların şeker hastalığı riskinin daha az olduğunu ve bu kişilerin tip 2 diyabet hastası olması riskinin yüzde 59 azaldığını duyurdu.

Araştırmayı yürüten ekipte yer alan Dr. Anna Palomar Cros, “Öğün zamanlarının sirkadyen ritim ve glikoz ve lipid kontrolü için önemli olduğunu biliyoruz. Fakat beslenme saatleri ile tip 2 diyabet arasındaki ilişkiyi ortaya çıkaran bir araştırma yapılmamıştı” dedi.

Yemek Zamanlamasının Önemi

İspanya'nın Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'ndeki (ISGlobal) araştırmacılar, kahvaltıyı sabah 9'dan sonra yapan kişilerin, sabah 8'de kahvaltıyı bitirenlere kıyasla tip 2 diyabet durumu geliştirme olasılığının yüzde 60 daha fazla olduğunu buldu. Yedi yıl boyunca Fransa'da 100.000'den fazla kişinin verilerini analiz eden başka bir çalışma, akşam saat 22.00'den sonra yemek yemenin tip 2 diyabet riskini daha da artırdığını da ortaya koydu.

İspanyol ekip, diyabet riskini azaltmak için sadece ne yediğimize değil, ne zaman yediğimize de dikkat etmenin önemini vurguladı. Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'nde (ISGlobal) araştırmacı ve çalışmanın ilk yazarı Dr. Anna Palomar-Cros şunları söyledi: 'Kahvaltıyı atlamanın glikoz ve lipit kontrolünün yanı sıra insülin seviyelerini etkilediği bilindiğinden, biyolojik olarak bu mantıklı bir sonuçtur.'

Araştırmanın Sonuçları

Araştırma ekibi, yemek zamanlamasının diyabet riski üzerindeki etkisini daha fazla araştırmak için yüzde 79'u kadın olan 103.312 yetişkinden oluşan bir grup üzerinde çalıştı. Katılımcılardan, farklı üç günde 24 saatlik bir süre boyunca tükettikleri gıdaları ve yemek zamanlamalarını kaydetmeleri istendi. Ekip daha sonra verileri yedi yıllık bir süre boyunca analiz etti ve 963 yeni tip 2 diyabet vakası belirledi.

Sonuçlar, sabah 9'dan sonra düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin, sabah 8'den önce kahvaltı yapanlara kıyasla tip 2 diyabet geliştirme riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, çalışma, bireylerin sabah 8'den önce kahvaltı yapması ve akşam yemeğini erken yemesi durumunda aralıklı orucun faydalı olabileceğini de ortaya koydu.

Araştırmanın ortak yazarlarından Profesör Manolis Kogevinas, 'Sonuçlarımız, sabah 8'den önce ilk öğünün ve akşam 7'den önce son öğünün tip 2 diyabet insidansını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor' dedi.