Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Asgari ücretle çalışanlara büyük destek! Hak – İş genel başkanı açıklama yaptı

Hak-İş Federasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, geçtiğimiz gün yaptığı bir konuşmada asgari ücrete yönelik sosyal desteğin sağlanması gerektiğini belirtti. Peki, asgari ücret için ek sosyal destek gelecek mi? Detaylar burada..

Yayın Tarihi: 02.05.2024 11:39
Güncelleme Tarihi: 02.05.2024 17:37

Asgari ücretle çalışanlara büyük destek! Hak – İş genel başkanı açıklama yaptı

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, geçtiğimiz gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığını yaptığı Çalışma Meclisi heyetinde asgari ücrete ilişkin bazı taleplerde bulundu.

Türkiye'nin asgari ücrette Avrupa ülkelerinin çok fazla gerisinde olduğunu belirten Mahmut Arslan, asgari ücretlilerin yardıma ihtiyacı olduğunu, Almanya örneğinde olduğu şekilde asgari ücretlilere "sosyal destek" sağlanması gerektiğini söyledi.

“ASGARİ ÜCRETİN SOSYAL DESTEK İHTİYACI VAR”

Asgari ücretle çalışanlara büyük destek! Hak – İş genel başkanı açıklama yaptı

Asgari Ücret Komisyonu yapısının katılım ve temsil eksikliğine dikkat çeken Başkan Arslan, “Bu yapıdan sağlıklı asgari ücret çıkamaz. Daha çoğulcu, katılımcı ve aynı zamanda da kapsayıcı komisyon yapısına ihtiyaç vardır. Avrupa ülkelerinde asgari ücret ödenen işçi sayısı yüzde 10'u geçmiyor. Almanya'da asgari ücretle çalışan insanlara devlet destek oluyor. Çalışanlarımızın yüzde 40'ı asgari ücret alıyor. Asgari ücret belirlenirken aslında 6 ila 7 milyon işçiye yönelik toplu sözleşme imzalıyoruz. Asgari ücret sosyal destek gerektirir. Çünkü bu yeterli bir maaş değil. Komisyon yapısıyla bu mümkün değil. “Burayı konuşalım” dediğimizde kapı üzerimize kapandı” dedi.

“TÜRKİYE, GELİR EŞİTSİZLİĞİ KONUSUNDA SONDAN 4’ÜNCÜ SIRADADIR”

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'nin gelir eşitsizliği açısından dünyada 4'üncü sırada olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Emeğin milli gelirdeki payı OECD ülkelerinde yüzde 55 ila 60, AB ortalaması ise yüzde 65 ila 70. Türkiye'nin ortalama oranı %24 olup, Almanya'nın 1/3'ünden azdır. Maalesef bu fotoğraf Türkiye'ye yakışmıyor. İstihdam oranı düşüyor, ülkem bunları hak etmiyor. Sendikalı işçilerimiz işten çıkarılıyor. İş güvenliğine mutlak ihtiyaç vardır. Hocam Türkiye'de istikrarlı bir iş var diyorlar.. Hadi oradan! Bu işi güvence altına almak için kendimizi organize etmeye çalıştığımızda, dışarı itileceğiz. Başkanlık sisteminin başlangıcından bu yana başkanlık kanunları Kongre'ye sunuldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi Aile ve Çalışma Komisyonu, kapsamlı yasa teklifleri nedeniyle beş yıldır toplanamıyor. İşçileri etkileyen yasalar Kongre'ye gidiyor ve bizim onlardan haberimiz bile yok. Sorunlarımız var, zor durumdayız"