
Aşırı Terlemenin Nedenleri
Uzmanlar, aşırı terlemenin altta yatan bir hastalığa bağlı olabileceği gibi, tamamen sağlıklı bireylerde hiçbir neden yokken de ortaya çıkabileceğini söyledi. Aşırı terlemenin (Hiperhidrozis), normalinden daha fazla ter salgılanması anlamına geldiği anlatan Op. Dr. Serdar Özkan, aşırı terlemenin günün tamamında olabileceği gibi, ara ara veya beklenmedik zamanlarda da gerçekleşebileceğini belirtti.
Altta yatan bir hastalığa bağlı gelişen aşırı terleme genellikle yaygın terleme olarak görülmektedir. Bu duruma 'genel hiperhidrozis' adı verilmektedir. Bu duruma en sık neden olan hastalıklar veya durumlar; guatr, şeker hastalığı, kan şekeri düzensizliği, menopoz, infeksiyonlar, kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, şişmanlık ve alkolizmdir. Genel hiperhidrozisin tedavisi altta yatan hastalığın ya da durumun tedavisi ile gerçekleşmektedir.
Bölgesel aşırı terlemede ise altta yatan bir hastalığa bağlı olmadan sağlıklı olarak tanımlanan kişilerde özellikle el, ayak, koltuk altı ve yüzde görülebileceğini vurgulayan Dr. Serdar Özkan, bu durumun ortam sıcaklığından bağımsız olarak stres, egzersiz, heyecanlanma gibi durumlarda terleme miktarının arttığını ifade etti.
Aşırı Terleme Tedavisi
Aşırı terleme rahatsızlığı bulunan bireylerin sosyal hayatlarında ve mesleki hayatlarında zorluklar yaşayabileceğini söyleyen Dr. Serdar Özkan, günümüzde aşırı terlemeyi durdurabilecek çözüm odaklı operasyonların yapıldığını belirtti. Bölgesel aşırı terleme durumunda ise tedavi yöntemleri arasında botoks en yaygın olarak kullanılan yöntemdir.