Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Asya Kaplanı Sineğinden Korunmanın Yolları ve Sivrisinek Isırıklarının Etkileri

Yaşam kalitesini düşürüp, yoğun kaşıntı nedeniyle zor anlar geçirmeye sebep olan Asya kaplanı sineğinden korunmak önem taşıyor. Sivrisinek ısırıklarının yaşam kalitesini düşürdüğünü ve kronik hastalıkları olan bireyler için tehlikeli olabileceğini ifade ederek şunları söyledi:“Asya kaplanı sineği veya literatürdeki adıyla Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türüdür.

Yayın Tarihi: 10.07.2023 15:11
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Asya Kaplanı Sineğinden Korunmanın Yolları ve Sivrisinek Isırıklarının Etkileri

Asya Kaplanı Sineğinden Korunmanın Önemi

Yaşam kalitesini düşürüp, yoğun kaşıntı nedeniyle zor anlar geçirmeye sebep olan Asya kaplanı sineğinden korunmak önem taşıyor. Medicana Sağlık Grubu Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, sivrisinek ısırıklarına karşı neler yapılması gerektiği, sivrisineklerden korunmanın doğal yolları hakkında bilgi verdi.

Asya Kaplanı Sineği ve Yayılma Alanı

Asya kaplanı sineği veya literatürdeki adıyla Aedes albopictus; Güneydoğu Asya’ya özgü, gövdesinde ve bacaklarında bulunan beyaz renkli şeritlerle diğer türlerden ayırt edilebilen, kan emici bir sivrisinek türüdür. Bu sivrisinek türü, son 15-20 yıl içinde gerek ticaret gerekse de turizm trendleriyle Avrupa ve Akdeniz ülkelerinde yaygınlaşmıştır. Türkiye’de ise ilk olarak İpsala’da görüldüğü bilinmektedir. Son zamanlarda da Marmara, Ege ve Karadeniz’in kıyı illerinde bu türe rastlanmaktadır.

Sivrisinek Isırıklarının Etkileri

Sivrisinek ısırıkları önemsiz ve yaz dönemlerinde olağan bir durum olarak görünse de tehlikeli olabilir. Sık yolculuk edenler, bağışıklığı düşük olanlar, diyabeti, böbrek hastalığı, kanseri bulunanlar daha fazla enfeksiyona maruz kalabilir. Sivrisinek ısırığı meydana geldikten sonra ortalama kuluçka süresi sivrisineğin taşıdığı mikrobiyal etkene göre değişmekle birlikte ortalama 2-6 gün arasındadır. Bu süre sonunda ishal, eklem ağrısı, kusma, baş ağrıları ve vücut döküntüleri gibi belirtilere rastlanabilir. Bazılarında nörolojik belirtiler de olabilir.

Sivrisinek Isırıklarından Korunma Yolları

Sivrisineklerden korunmak için uzun kollu ince kumaşlardan giysiler tercih edilmeli, sinek kovucular kullanılmalıdır. Doğal yöntemler arasında nane yağı, çay ağacı yağı, karanfil yağı kullanılabilir. Evlerde sineklikler kullanılmalı ve su birikintilerinden uzak durulmalıdır.

Sivrisinek Isırığı Sonrası Yapılması Gerekenler

Sivrisinek ısırdıktan hemen sonra ısırılan bölge su ve sabunla yıkanmalıdır. Bölgeyi rahatlatmak için lavanta kolonyası, siyah ya da yeşil çay poşetleri, aloe vera jel, elma sirkesi, karbonat ve limon suyu karışımı kullanılabilir. Ayrıca fesleğen yağı, yulaf ezmesi ve kaşıntı önleyici kremler de faydalı olabilir.