Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

ATM'lerde flaş değişiklik! 7 bankadan gece yarısı ortak karar

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Alpaslan Çakar, son açıklamasında VakıfBank, Halkbank, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım, Emlak Katılım ve PTT işbirliği ile 'Türkiye'nin ATM Merkezi'nin hayata geçirildiğini duyurdu.

Yayın Tarihi: 14.05.2024 10:30
Güncelleme Tarihi: 14.05.2024 10:30

ATM'lerde flaş değişiklik! 7 bankadan gece yarısı ortak karar

VakıfBank'ın İstanbul Finans Merkezi'ndeki Genel Merkezi'nde düzenlenen TAM projesinin açılış törenine, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüten Alpaslan Çakar, Bileşim AŞ Genel Müdürü Murat Hakseven katılım gösterirken törene ayrıca çok sayıda kişi de katıldı.

TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, burada yaptığı konuşmasında Türkiye'nin ATM projesini bankacılık sektöründe yer alan 7 bankanın işbirliği ile hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Çakar, kapsamlı ATM platformuna dahil edilen bankaların sahip olduğu ATM'lerin, ülkedeki tüm ATM'lerin yüzde 36'sını, Türkiye genelindeki ATM'lerde yapılan tüm işlemlerin de yüzde 40'ını oluşturduğunu söyledi. Çakar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu ölçek, eğitim faaliyetlerinin düzenlenmesi açısından büyük bir kapasite gerektirdiği gibi, bankalarımız ve müşterilerimiz için de çok önemli fırsatlar sunuyor. Bu proje ile bankalarımız optimum bir sayıda ATM tahsis ederek ve daha etkin piyasa yönetimi uygulayarak satın alma ve işletme maliyetlerini azaltabilecektir. Finansmana erişimi kolaylaştırarak müşteri memnuniyetini sağlayacaklar. TAM ATM eğitim platformuna getirilen banka müşterilerinin herhangi bir ücret, masraf vb. ödeme yapması gerekmeyecektir. Hükümetimizin yakın zamanda başlattığı tasarruf tedbirleri de dikkate alındığında bu proje ileriye yönelik ciddi bir adım teşkil edecektir. ATM yazılımı ve izleme gibi işbirliklerinin önümüzdeki dönemde daha da gelişerek kapsamlı bir eğitim platformuna dönüşeceğini öngörüyoruz. Bugün 7 banka ile hayata geçirdiğimiz platformun yaygınlaşacağını ve birçok farklı bankanın sisteme katılacağını öngörüyoruz. Bazı bankalardan da bu konuyla ilgili taleplerde bulunuldu. Bunu Bileşim AŞ Genel Müdürü Murat Hakseven ile de paylaştım, onlar da ön toplantılar yaptılar. Bu platform böylece tüm bankacılık sektörü için bir gelişim mekanizması haline gelecektir."

ATM'lerde flaş değişiklik! 7 bankadan gece yarısı ortak karar

Bileşim AŞ Genel Müdürü Murat Akseven, 2000'li yılların başı itibariyle hızla gelişen ödeme sistemlerinin yeni iş modelleri sayesinde günlük hayatta önemli bir yer edindiğini söyledi. Dijital kanalların ve mobil bankacılığın aktif kullanımına dikkat çeken Akseven, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu durum zaman ve para açısından maliyetleri etkiledi. Bankacılık ve finans sektöründe kaynakların verimli ve etkin kullanılmasına yönelik çalışmalar, ATM'lerin ve satış noktası ekipmanlarının ortak kullanımı gibi işbirliklerine yol açtı. Ancak ATM'lerin ortak kullanımı ile ilgili bu işbirlikleri, müşterilere yönelik oluşturulan işlem sayısının sınırlı olması ve kurulan işlemlerdeki diğer banka kartı işlemlerinin sayısının halen düşük olması nedeniyle istenilen düzeyde hayata geçirilememiştir. Tüm kamu bankalarımızın iş birliği ve desteği ile ülkemizdeki ve hatta dünya genelindeki örnek uygulamalardan farklı bir şekilde 7 kamu bankamızın ATM'leri de dahil olmak üzere geleneksel ATM yazılımları ile yönetilmekte ve müşterilerin bu yazılımı kendilerinin kullanmasına olanak sağlanmaktadır.

Müşteri deneyimini değiştirmeden işlem tanımlı, para çekimi, para yatırma ve bakiye sorgulama gibi temel işlevlerle sınırlı olmayan ücret veya komisyon olmadan işlem gerçekleştirmesine olanak tanıyan benzersiz yapı üzerinde çalışmış ve aynı zamanda da TAM projesini hayata geçirmiştir."

Murat Akseven ayrıca, platformun teknoloji altyapısı ve mimarisinin diğer bankaları da kapsayacak şekilde tasarlandığını vurguladı. Bu proje sayesinde merkez ve saha operasyonlarının teknoloji ve altyapısında ciddi tasarruf sağlanacağını kaydeden Akseven, "Üye banka müşterileri, yurt içinde 5.600 ve 19.000 olmak üzere 5.600 TAM ATM'sine erişim ve işlem yapma imkanına sahip olacak." dedi.