Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Besin Takviyeleri ve Karaciğere Etkileri

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, besin takviyelerinin önemi ve karaciğere olan etkileri hakkında bilgi verdi. Dengeli beslenen ve sağlıklı kişilerin besin takviyesine ihtiyacı yoktur. Ancak ciddi vitamin eksikliği olan veya hastalık sürecinde olanlar hekim kontrolünde ve öncesinde ölçüm yapılarak besin takviyesi alabilir. Bilinçsizce tüketilen besin takviyeleri vücutta birikerek karaciğer gibi hayati organlara zarar verebilir.

Yayın Tarihi: 30.10.2023 20:34
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Besin Takviyeleri ve Karaciğere Etkileri

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, besin takviyelerinin önemi ve karaciğere olan etkileri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Dengeli beslenen ve sağlıklı kişilerin besin takviyesine ihtiyacı yok diyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, sağlıklı beslenen kişilerin hekim tavsiyesi olmadan besin takviyesi kullanmasının sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, karaciğerin hayatının devamı için gerekli olan vücudun en temel organı olduğunu ifade ederek, ağız yolu ile alınan her türlü yiyecek, içecek ve ilaçların karaciğerde metabolize olduğunu belirtti.

Bitkisel gıda ve ilaç takviyelerinin karaciğere zarar verebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Aytaç Atamer, özellikle çoklu içerikli ürünlerin daha fazla zarar verebileceğini söyledi.

Kullanılan gıda takviyelerinin kişilerin karaciğerine olan etkisinin; kullanılan gıda takviyeleri ve alınma süresi ile yaşa, karaciğerin durumuna, kapasitesine, hastalıklarına ve/veya genetik yatkınlığına alınan takviyelerin içeriğine göre değişebildiğini anlattı.

Besin desteklerinin hekim kontrolünde ve öncesinde ölçüm yapılarak alınması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aytaç Atamer, bilinçsizce tüketilen besin takviyelerinin vücutta birikerek karaciğer gibi hayati organlara zarar verebileceğini söyledi.