
BM Komiseri Bangladeş Hükümetini Kınadı
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Bangladeş hükümetinin "kamuda kontenjan kararı" sonrası gerçekleşen protestolar üzerindeki baskıları sert bir dille eleştirdi.
Protestoların Başlangıcı
Bangladeş'te, 1971 yılında gerçekleşen Bağımsızlık Savaşı’nda görev alanların ailelerine yönelik kamuda kontenjan ayrılması kararı, halkın tepkisini çekti ve protestoları gündeme getirdi. 16 Temmuz tarihinde, Başbakan Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi ve onun öğrenci kanadı olan Bangladeş Öğrenciler Birliği mensupları, polis müdahaleleriyle karşı karşıya kaldı.
BM Komiseri Türk'ten Açıklama
Protestoculara yönelik insan hakları ihlallerini kınayan Türk, hükümete ve güvenlik güçlerine insan haklarına saygı gösterme çağrısı yaptı. Türk, "Hükümetle bağlantılı grupların çok sayıda kişiye şiddet uyguladığını ve vatandaşların korunması için hiçbir önlem alınmadığını" belirtti.
İnternet Erişimi ve Şeffaflık Talebi
Volker Türk, hükümetin protestolar sırasında internete erişimi kısıtlamasını eleştirerek, "İnternetin uzun süre kapatılması uluslararası hukuka aykırıdır," ifadelerini kullandı. Ayrıca, protestolara dair bilgilerin şeffaf bir şekilde açıklanmasını ve insan hakları ihlallerinin tarafsız bir şekilde soruşturulmasını talep etti.
Hükümetten Güvence Talebi
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz tarihinde, kamuda kontenjan uygulamasını %30'dan %5'e düşürerek, %2'sinin etnik azınlık ve engelli bireylere ayrılmasına karar verdi. Türk, protestoların tekrarlanmaması ve katılımcılara misilleme yapılmayacağına dair güvence verilmesini istedi.
Protestolar sonucu 201 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi ve yasağın kaldırılmasına dair açıklamalar geldi. Bangladeş Adalet Bakanı Enesul Hak, gerginliğin azalmasıyla birlikte sokağa çıkma yasaklarının aşamalı olarak kaldırılacağını duyurdu.