
Hatmi Çiçeği ve Faydaları
Hatmi veya bir diğer adıyla bilinen Gül Hatmi Çiçeği, faydası saymakla bitmeyen şifalı bitkilerin başında gelir. Çay, yağı ve kreminin yanı sıra dolması da yapılır. İşte ayrıntılar...
Faydaları Nelerdir?
Hatmi çiçeği, hastalıklara karşı vücut direncini artırarak, bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerde bulunur. Soğuk algınlığından sinir sistemine kadar birçok alanda faydası bulunur. Hatmi çiçeği faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Soğuk algınlığına ve gribe iyi gelir
- Bağırsak sorunlarının düzelmesinde etkili olur
- Karaciğer ve kalp sağlığını destekler
- Cilt onarımı sağlar
- Bağışıklığı güçlendirmede etkilidir
- Ağrı kesici özelliği vardır
Hatmi Çayı
Hatmi çiçeği, öksürüğü kesmeye yardımcı olması sebebiyle özellikle solunum hastalıklarına karşı çay olarak tüketilebilir.
Hatmi Çayı Nasıl Demlenir?
Kurutularak elde edilen hatmi çiçeği çayı, kaynamış suya atılır ve 5 dakika demlendikten sonra süzülüp içilebilir. Dilerseniz içerisine bal ilave edebilirsiniz. Hatmi çiçeği çayını günde iki kez olacak şekilde tüketebilirsiniz.
Hangi Sıklıkla Tüketilmeli?
Hatmi çiçeği, solunum yolları hastalıkları, sindirim sistemi problemleri ve bağışık sistemini güçlendirmeye kadar birçok alanda fayda sağlar. Hatmi çiçeği, düzenli bir şekilde her gün tüketilirse 3 ya da 4 gün içinde etkisini gösterebilir. Her bitki türünde olduğu gibi uzun süreli tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Gün içerisinde 1 ya da 2 defa hatmi çiçeği çayı içilebilir.
Zararı Var Mıdır, Nedir?
Her bitki çayında olduğu gibi hatmi çiçeğinin aşırı tüketimi durumunda riskleri bulunmaktadır. Hatmi çiçeğinin bilinen ciddi bir zararı yoktur fakat tüketmeden önce mutlaka uzman doktordan görüş almanız gerekebilir. Aşırı tüketimi durumunda oluşabilecek zararları şu şekilde sıralanabilir:
- Diyabet hastaları, düşük kan şekerine neden olabilir
- Alerjik reaksiyon oluşturabilir
- Hamilelik döneminde olan kadınların tüketmemesi önerilir
Hatmi Dolması
Yapılış olarak kabak çiçeği dolması ile aynıdır.
Malzemeler:
- Gülhatmi Çiçekleri
- Her Çiçek İçin Bir Çay Kaşığı Bulgur
- Kuru Soğan
- Maydanoz
- Domates
- Ceviz
- Karabiber
- Zeytinyağ
- Tuz