
Çayın Demlenme Şekilleri
Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan çay her sofranın olmazsa olmazı. Hemen hemen ev evde demlenen çayın yapılış kısmında ise önemli ayrıntılar yer alıyor. Yapılan bazı araştırmalar, çayın demlenmesi konusunda yapılan hataları ortaya çıkardı.
Çayı sakın böyle demlemeyin! Ülkemizde en sık tercih edilen içeceklerden biri olan çay yanlış demlendiği zaman birçok hastalığa davet çıkarıyor. Yapılan hatalar kansere varana kadar çok ciddi hastalıkların zeminini oluşturabiliyor. Bazı araştırmalar gösterdi ki çay demlenirken bu ve benzeri hataları yaparsanız zehir demlersiniz.
Çayın acımaması ve uzun süre dayanması için demlemiş olduğunuz çayı ocak üzerinde bekletmemenizi öneririz. Bu durum çayın acımasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle çay iyice demlendikten sonra muhakkak ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi taktirde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir.
Çayı demlerken veya demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız. Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir. Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.
Çayı muhakkak kaynamamış su ile demlemeniz gerekir. Aşırı bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir. Çayın tadının acıması da genellikle bu sebeplerden meydana gelmektedir. Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlar.
Çayın İçilme Şekilleri
Türkiye’de çay milli içeceklerin başında geliyor. En çok tüketilen içecek olan çay her sabah kahvaltının vazgeçilmezi olurken gün içerisinde de bardak bardak tüketiliyor. Ancak son yapılan bir araştırma sıcak veya çok sıcak çay içmenin ciddi zararları bulunduğunu ortaya koydu. Özellikle sigara ve alkol tüketenler sıcak veya çok sıcak çay içmeleri halinde yemek borusu kanseri ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu kişilerin yemek kanseri olma riskleri normal insanlarınkinden 5 kat daha fazla olduğu tespit edildi.
Yemek borusu kanseri son yıllarda oldukça yaygınlaştı. Hatta yapılan araştırmalara göre en çok rastlanılan kanser türlerinde sekizinci sırada bulunuyor. Ölümcül bir hastalık olan yemek borusu kanserinden dolayı her yıl dünyada yaklaşık 400 bin kişi hayatını kaybediyor. Duman, alkol, asit reflüsü ve sıcak sıvılar yemek borusunu tahriş ediyor ve yemek borusu kanserine adeta davetiye çıkarılmasına neden oluyorlar.
Çay tüketenlerin yemek borusu kanserine çok daha fazla yakalanma riskine sahip oldukları sonucuna ulaşılan bilimsel çalışma ABD’de Ulusal Kanser Enstitüsü’nden Neal Freedman tarafından yapıldı. Bu araştırma için 9 yıl boyunca Çin’de 500 bin kişi takip edildi.