Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Cebinizde 1 dolarınız bile varsa dikkat! Ekonomistler fitili verdi: Elinizi çabuk tutun

ABD Merkez Bankası'nın (FED) 25 Temmuz'da açıklayacağı faiz kararı, finans dünyasında büyük bir merakla bekleniyor. Ekonomistler, dolar sahiplerini uyararak bu kararın dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Geçtiğimiz ay faizleri sabit tutan FED'in 2023 yılı için son kez temmuz ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Bu kararın, ons altın fiyatlarında önemli bir düşüşe neden olması bekleniyor ve aynı zamanda Euro/dolar paritesindeki yükselişin geri çekilmeler yaşamasına yol açabilir. Altın fiyatları ile Fed faizleri arasında ters orantı olduğuna dikkat çeken ekonomistler, Haziran ayında faizlerin sabit bırakılmasının altın fiyatlarında önemli bir sıçramaya neden olabileceğini belirtiyor. Eski IMF ekonomisti Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, Merkez Bankası'nın piyasa gerçeklerine yaklaşmaması ve faizleri anlamlı bir boyutta artırmaması halinde, Fed'in gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini değersizleştirecek bir adım atabileceğini ifade ediyor. Bu durumda, d

Yayın Tarihi: 24.07.2023 13:57
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Cebinizde 1 dolarınız bile varsa dikkat! Ekonomistler fitili verdi: Elinizi çabuk tutun

ABD Merkez Bankası'nın (FED) 25 Temmuz'da açıklayacağı faiz kararı, finans dünyasında büyük bir merakla bekleniyor.

Reuters anketine katılan ekonomistler, dolar sahiplerini uyararak bu kararın dikkatle takip edilmesi gerektiğini ifade etti. Reuters tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, geçtiğimiz ay faizleri sabit tutan FED'in 2023 yılı için son kez temmuz ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Bu kararın, ons altın fiyatlarında önemli bir düşüşe neden olması bekleniyor ve aynı zamanda Euro/dolar paritesindeki yükselişin geri çekilmeler yaşamasına yol açabilir.

Katılan ekonomistler, altın fiyatları ile Fed faizleri arasında ters orantı olduğuna dikkat çekiyor.

Haziran ayında faizlerin sabit bırakılmasının altın fiyatlarında önemli bir sıçramaya neden olabileceği belirtiliyor.

DOLAR 30 LİRAYI AŞABİLİR

Eski IMF ekonomisti Dr. Burcu Aydın Özüdoğru, Merkez Bankası'nın piyasa gerçeklerine yaklaşmaması ve faizleri anlamlı bir boyutta artırmaması halinde, Fed'in gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini değersizleştirecek bir adım atabileceğini ifade ediyor. Bu durumda, dövizdeki direncin tamamen kırılacağını ve dolar/TL paritesinin hızla 30 lirayı aşabileceği tahmin ediliyor.