
Çocuklarda Keneye Dikkat
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocukların kulak arkası, ense ve saçla örtülü bölgelerde kene riskine karşı bilinçli olmasının önemine dikkat çekti. Özellikle piknik gibi alanlardan dönenlerin tüm vücut kontrolü yaptırması gerektiğini vurguladı.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Riski
Doç. Dr. Aydın, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) virüs kaynaklı bir hastalık olduğunu belirterek, bu hastalığın genellikle hayvanlardan insanlara bulaştığını ifade etti. Bahar aylarında bahçelere çıkarken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, vücuda yapışan kenelerin KKKA taşıyabileceği yer aldı.
Belirtiler ve Önlemler
Aydın, hastalığın kene tarafından bulaşmasının ardından ilk 10 gün içerisinde belirtilerin ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. "Ateş, kas ağrısı, döküntü ve halsizlik gibi semptomlar görülebiliyor. Ciddi vakalarda ise kanama gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz," dedi.
Yeşil alanlara giderken, vücudu tamamen örtecek giysilerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Aydın, pantolonların çoraplara sokulmasının, kolların uzun kıyafetlerle kapatılmasının ve açık renkli giysilerin giyilmesinin önemine vurgu yaptı. Piknik alanlarından dönerken, kene kontrolünü ihmal etmemek gerektiğinin altını çizdi.
Çocuk Vakası ve İstatistikler
Artvin’den ilk çocuk vakalarını kabul ettiklerini aktaran Aydın, "Bu yıl ilk vaka genel durumu iyi bir çocuk hastamızdı. Takip sürecinde sorun yaşamadık ve hastayı taburcu ettik," şeklinde konuştu. En son geçen yıl 6-7 vaka kabul ettiklerini hatırlatan Aydın, kene ile temasa geçtikten sonra dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Hastalıkla Mücadele Yöntemleri
Kene ile temastan sonra en yakın sağlık kuruluşuna gitmenin önemine dikkat çeken Aydın, "Çıplak elle müdahale etmemek gerekiyor. Kenelerin ezilmesi durumunda hastalık bulaşabilir," dedi. Ayrıca, hastalığın yüksek ölüm oranlarına sahip olduğunu ve özellikle erişkinlerde daha fazla görüldüğünü belirtti.
Doç. Dr. Aydın, hastalığın ciddi olduğunu ve belirtiler açısından kendilerini takip etmelerini önerdi. Geçmişte ağırlıkla erişkin vakalarla karşılaştıklarını belirten Aydın, bölgede çalışma süresince kaybettikleri çocuk hastası olmadığını da sözlerine ekledi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Pediatrik Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeynep Gökçe Gayretli Aydın, çocuklarda kulak arkası, ense, saç ile örtülü alanlarda kenenin gözden kaçabildiğini, özellikle piknik gibi alanlardan dönüşte tüm vücuda bakılması gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Aydın, AA muhabirine, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.