
Demans Hastalığını Engellemede Besinlerin Rolü
Alzheimer rahatsızlığı tedavisi olmaması ve yaygın bir şekilde rastlanması sebebiyle en sık aratılanlar arasında yer alıyor. Nüfusun genel yaşı arttıkça, demans her zamankinden daha fazla insanı etkiliyor. Yaş gibi belirli risk faktörleri net olsa da tükettiğiniz besinler bu rahatsızlığın önlenmesinde büyük rol oynuyor.
Demans Hastalığını Engelleyen Mucize Besinler
- Çok renkli yemekler
- Ispanak
- Yaban mersini
- Kepekli tahıllar
- Yağlı balık
- Zeytinyağı
Demans Nasıl Düzelir?
İlerleyici demans türlerinin çoğu kesin tedavi edilemez. Ama destek tedavilerle belirtiler ve semptomlar yönetilebilir. Kolinesteraz inhibatörleri, memantin gibi ilaçlarla hastalığın seyrinin durdurulması hedeflenerek bulgularda geçici düzelme sağlanabilir.
Demans Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Son yıllarda yapılan araştırmalarda vitamin B12 ve folik asit eksikliğinin homosistein denilen maddenin vücutta fazlalaşmasına yol açtığı, bu maddenin fazlalaşmasının sinir hücrelerine zarar vererek demansa (bunama) neden olduğunu anlaşılmıştır. Genel olarak 65 yaş üzeri kişilerin yüzde 10'unda demans görülür.
Demans Hastası Ne Yememeli?
Diyette sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, az yağlı süt ürünleri ve proteinli yiyecekler olmalıdır. Kalp için kötü olan beyin için de kötüdür. O nedenle öğünlerde katı yağ ve yağlı et parçalarına daha az yer verilmelidir. Genellikle işlenmiş gıdalarda bulunan rafine şekerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Demans Hastası Neler Yemeli?
Lifli tohum, baklagil, kuruyemiş ve yeşil yapraklı sebzeler, brokoli başta olmak üzere yeşil fasulye, kereviz, enginar, soğan, lahana, biber, avakoda gibi yüksek lif içeren sebzeler ile elma, muz, narenciye türü meyveler tüketilmesi gereken, lif oranı yüksek olan besinlerdir.
Demans Son Evrede Neler Olur?
Erken evrede unutkanlık ön plandayken; orta evrede kaybolmak, iletişim bozulması, kişisel hijyende azalma, yardım ihtiyacı, tekrarlayan sorular sorma görülür. Geç evrede ise yürümede güçlük, tam bağımlılık, çok yakınları bile tanıyamama, saldırganlık ve psikolojik bulgular gelişmektedir.