Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dikkat Edilmezse Körlüğü Neden Oluyor!

Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, tedavi edilmeyen retina hastalıklarının görme kaybına neden olabileceğini ve erken müdahalenin önemini vurguladı. Gözün arka kısmını ilgilendiren rahatsızlıklarda erken müdahalenin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Alp, retina dekolmanı gibi durumlarda vitreoretinal cerrahi yöntemlerle görme kaybının önüne geçilebileceğini belirtti. Düzenli kontrollerin önemine de değinen Prof. Dr. Alp, kan şekeri düzenli seyretmeyenlerde ve damar tıkanıklıklarında görme kaybının yaşanabileceğini ifade etti. Retina hastalıklarının tedavisinde ise geç kalındığı durumlarda görme fonksiyonunun geri gelmeyebileceğini ve ameliyat sonrası takip sürecinin önemini vurguladı.

Yayın Tarihi: 10.07.2023 11:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Dikkat Edilmezse Körlüğü Neden Oluyor!

Dikkat Edilmezse Körlüğü Neden Oluyor!

Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, "Tedavi edilmeyen retina hastalıkları görme kaybına neden olabilir. Tedavide geç kalındığı durumlarda anatomik olarak doku yeniden eski haline getirilse bile görme fonksiyonu geri gelmeyebilir. O nedenle erken müdahale çok önemli" uyarısında bulundu.

Dünyagöz Hastanesi Ankara'dan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Numan Alp, göz içi kanamaları, retina yırtıkları ve dekolman gibi gözün arka kısmını ilgilendiren rahatsızlıklarda erken müahalenin önemine dikkat çekti.

Gözün Arka Kısmındaki Riskler

Prof. Dr. Alp, hangi durumlarda görme kaybı yaşanabileceğini ve neler yapılabileceğini şu sözlerle aktardı:

  • Gözümüzün görmesini sağlayan dokulardan biri de retina dediğimiz, gözün arka kısmındaki ağ tabakadır.
  • Kontrol altına alınmayan diyabet veya yüksek tansiyon gözün arka kısmına zarar vererek görme kaybına kadar gidebilen sorunlara yol açabilir.
  • Travma veya yüksek miyopiye bağlı retina tabakasındaki yırtılmalar zamanında fark edilip, gereken önlemler alınmazsa retina dekolmanına neden olabilmektedir.
  • Bu gibi durumlarda vitreoretinal cerrahi yöntemleri uygulanarak görme kaybının önüne geçilebilir.

Düzenli Kontrol Şart

Özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının düzenli kontrollerini yaptırmalarının önemini vurgulayan Prof. Dr. Alp, kan şekeri düzenli seyretmeyenlerde, görmenin giderek azalması ve görme kalitesinin düşmesi gibi durumlar yaşanabileceğini belirtti.

Retina Dekolmanı Hemen Tedavi Edilmeli

Prof. Dr. Alp, retina hastalıklarının hücrelere kalıcı hasar vermeden önce tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Özellikle travma veya yüksek miyopi nedeniyle oluşan retina dekolmanının hemen müdahale edilmesi gerektiğini belirtti.

Ameliyat Sonrası Takip Süreci Önemli

Prof. Dr. Alp, retina hastalıklarının tedavisinde geç kalındığı durumlarda doku yeniden eski haline getirilse bile görme fonksiyonunun geri gelmeyebileceğini ifade etti. Ameliyat sonrası süreçte doktorun tavsiyelerine uymak önemlidir. Silikon veya gaz uygulanan hastaların belirli bir süre kısıtlamalara uyması gerekmektedir.