Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Diyabet ve Karbonhidrat Tüketimi: Limon Suyunun Kan Şekerine Etkisi

Doğru beslenme diyabet riskini azaltmanın en önemli faktörlerinden biridir. Belirli bir içecek olan limon suyunun kan şekeri seviyeleri üzerinde etkisi olduğu bilinmektedir. Karbonhidrat içeren gıdalar kan şekerinde ani yükselişlere neden olurken, limon suyu kan şekerinin yükselmesini düzenlemektedir. Limon suyu, ortalama kan şekeri artışlarını %30 oranında azaltmaktadır. Kan şekerini yönetmek için sağlıklı beslenme kurallarını benimsemek önemlidir.

Yayın Tarihi: 17.10.2023 12:26
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Diyabet ve Karbonhidrat Tüketimi: Limon Suyunun Kan Şekerine Etkisi

Doğru Beslenme Diyabet Riskini Azaltır

Doğru beslenme diyabet riskini azaltmanın en önemli faktörlerinden biridir. Bu dönemde karbonhidrat alımına dikkat edilmelidir. Ancak çalışmalar, belirli bir içeceğin dakikalar içinde kan şekeri seviyeleri üzerinde etki yaratabileceğini buldu.

Karbonhidrat İçeren Gıdaların Etkisi

Karbonhidrat oranı yüksek yiyecekleri seçtiğinizde kanınızdaki glikoz daha hızlı parçalanır ve kan şekerinizin yükselmesine neden olur. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Hatta tip 2 diyabet hastasıysanız kan şekerini düzenleyen insülin hormonu mekanizması bozulabilir. Bu durumda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Karbonhidrat içeren gıdalar kan şekerindeki ani yükselişlere önemli bir katkıda bulunurken, eğer doğru şekilde yönetilirlerse eski durumuna döndürülebilirler.

Limon Suyunun Kan Şekerine Etkisi

Limon suyunun özellikle yemekten sonra kan şekerinin yükselmesini düzenlediği biliniyor. SpringerLink'te yayınlanan bir çalışmanın sonuçları; yetişkinlerin gözlemlerinin oldukça olumlu olduğunu gösteriyor. Ekmek gibi karbonhidrat açısından zengin gıdaların tüketimini takiben oluşan glisemik tepki ve bunların enerji alımı üzerindeki etkileri test edildi. Emke kan şekerinde hızlı bir artışa neden olur ve glisemik indekste yüksek olarak sınıflandırılır. Bu nedenle çalışmada insanlardan aynı miktarda ekmek (100 gram) yemeleri istendi. Tüketimin ardından 250 ml su, siyah çay ve limon suyu içtiler ve 180 dakika boyunca kan şekeri seviyelerini takip ettiler. Çalışma sonuçları; çayın kan şekeri tepkisi üzerinde hiçbir etkisinin olmadığını kanıtladı. Ancak limon suyu farklıdır. Limon suyunun ortalama kan şekeri artışlarını %30 oranında azalttığı gösterilmiştir; bu, en iyi şekilde 'önemli' olarak tanımlanabilecek bir seviyedir. Etkiler 35 dakika limon suyu içildikten sonra görülebilir. Limonlu suyun elma, sirke ve diğer asitli gıdalara benzer etkileri vardır. Diyabetli kişilerin daha az yemesi önerilse de, gerektiğinde nişastalı yiyecekler yedikten sonra asitli içecekler (limonlu su gibi) içmek kan şekeri etkisini azaltabilir. Bu nedenle kan şekeri seviyelerini yönetmek basit ve etkili stratejilerle daha kolay hale gelebilir. Kan şekerinizi daha düzenli yönetmenin bir yolu sağlıklı beslenme kurallarını benimsemektir. Meyve, sebze, baklagiller ve ekmek tüketiyorsanız tam buğday ekmeği yiyin. Uzmanlar, düşük glisemik indeksli gıdaların kan şekeri seviyesinin yavaşça yükselip düşmesine neden olarak kendinizi tok hissetmenize neden olabileceğini vurguluyor.