
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün Aspartam Kararı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bugün yayınladığı raporda, diyet kola, gazoz, kahve, sakız, yoğurt, çikolata ve pek çok diğer gıda ürününde yaygın olarak kullanılan 'aspartam' adı tatlandırıcı maddenin kanserle bağlantılı olduğunu doğruladı.
Yetkililer, 'muhtemelen kanserojen' olarak sınıflandırılan aspartamın karaciğer kanserine, kalp hastalıklarına ve diyabete neden olabileceği konusunda uyarırken, kullanıcılara aspartam ve şeker içermeyen alternatif ürünler kullanmaları tavsiyesinde bulundu.
Aspartamın Kanserle İlişkisi
Coca Cola'nın diyet içeceklerinden Mars'ın sakızlarına kadar birçok üründe kullanılan aspartam, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kanser araştırma kolu olan Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından ilk kez 'insanlar için muhtemelen kanserojen' olarak resmen onaylandı.
DSÖ'nün Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı'ndan (IARC) Dr. Mary Schubauer-Berigan, aspartam ile ilgili 'sınırlı kanıt' olduğunu ancak kimyasalın karaciğer kanserine neden olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Alternatif Ürünlerin Önerilmesi
DSÖ Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanından Dr. Francesco Branca ise insanları mümkünse şekerli ürünleri kullanmamaya teşvik etti. Branca, 'Tüketiciler kolayı diyet mi mı yoksa şekerli mi alma konusunda bir kararla karşı karşıya kalırsa, bence üçüncü bir seçenek düşünülmeli, örneğin su içmek. Şeker ve tatlandırıcı içermeyen alternatifler var ve tüketiciler tarafından tercih edilmesi gereken ürünler bunlar olmalı.' diye konuştu.
Diğer Olası Etkiler
Aspartamın kanserle ilişkisi yanı sıra, DSÖ'nün en son bulguları, aspartamın karaciğer kanseri ile ilişkili olduğunu öne süren üç araştırmaya dayanıyor. Ayrıca, aspartamın kalp hastalığı ve tip 2 diyabet riskini artırabileceği de bildirildi.
Diğer Sağlık Sorunları
Aspartamın bazı kişilerde migren atağını tetikleyebileceği, nadir durumlarda alerjik reaksiyonlara neden olabileceği ve insülin tepkisini artırabileceği düşünülmektedir.