Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Dolar sahibi olanlar pişman olacak! Merkez Bankası’ndan öyle bir uyarı geldi ki

Merkez Bankası (TCMB), geçtiğimiz ay sonu 3,3 milyar dolarlık alım yaparak 18 yılın bir günde döviz alım rekoru kırdı. Geçtiğimiz hafta net döviz pozisyon durumunu 10 milyar dolar artıran TCMB'nin bu hamlesi dolar kurunun düşmesine neden olurken, uzmanlar yaşananların dolar/TL paritesine taşınacağı konusunda şaşırtıcı iddialarda bulundu.

Yayın Tarihi: 06.05.2024 12:32
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 12:32

Dolar sahibi olanlar pişman olacak! Merkez Bankası’ndan öyle bir uyarı geldi ki

AKP'nin arka kapı müdahalesi sebebiyle Türk lirasında meydana gelen tarihi değer kaybının önüne geçemeyen Merkez Bankası (TCMB), yanlış para politikası nedeniyle döviz rezervlerinin tamamen kaybına neden oldu. 31 Mart'tan sonra en düşük seviyesine gerileyen net döviz pozisyonunu yeniden sağlamak amacıyla döviz alımı işlemlerine başlayan TCMB, geçen hafta yaptığı 10 milyar dolarlık net alımla dikkat çekti.

18 YIL SONRA REKOR SATIN ALMA

30 Nisan 2023'te yapılan 3,3 milyar dolar tutarındaki alım, son 18 yıldaki en yüksek “tek günlük alım” rekoru olarak kaydedilirken, Merkez Bankası, 5,44 milyar dolarlık net alımın ardından Türkiye tarihinde en yüksek oranda günlük döviz kuruna ulaştı.

Dolar sahibi olanlar pişman olacak! Merkez Bankası’ndan öyle bir uyarı geldi ki

Hareket 15 Şubat 2006'da yapıldı. Merkez Bankası'nın birbiri ardına yaptığı ciddi alımlar yatırımcılarda "Yabancı sermaye girişi hızlanacak mı?" sorusunu gündeme getirdi. Bu durum soru işaretleri yaratsa da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sıkılaştırma sürecinde taviz verilmeyeceğini söylemesi ve parasal sıkılaştırma ve fon yöneticilerinin ABD'de yaptığı toplantıların ardından Türkiye'ye sıcak para akışının hızlanacağı düşünülüyor.

KKM'NİN SIFIRLANMASI İÇİN DÖVİZ ALIMLARI DEVAM EDECEK,

Yüksek faizler nedeniyle Türkiye'ye giren paranın uzun vadeli yatırımlar yerine tahvil ve borsalarda yoğunlaştığı, TCMB'nin ise bu alımlarla ayarlamaya başladığı net döviz pozisyonu durumunu korumaya çalıştığı iddia ediliyor.

Bakan Şimşek, konuya ilişkin , geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda, döviz kurundaki ani yükselişleri önlemek amacıyla hayata geçirilen Döviz Garantili Mevduat (KKM) uygulaması işlemlerine son vermek adına TCMB'nin döviz biriktirmesi gerektiğini söylemişti.

Dolar sahibi olanlar pişman olacak! Merkez Bankası’ndan öyle bir uyarı geldi ki

Merkez Bankası bu hafta yaptığı açıklamada, geçen yıl KKM'den dolayı 818,2 milyar TL'nin kaybedildiğini ve ekonomi liderlerinin hazine için ağır yük getiren bu operasyonun bu yılın sonlarında tasfiye edileceğini açıkladığını söyledi. Bu hedef doğrultusunda yapılacak döviz alımlarıyla, 70 milyar ABD dolarına ulaşan KKM'nin tasfiyesinin tamamlanması ve çekilme sürecinde yeni kur krizinin yaşanmaması bekleniyor.

DOLARDAKİ DÜŞÜŞÜN NEDENLERİNDEN BİRİ

Son haftalarda Türkiye'ye artan yabancı kaynak akışı dolar/TL paritesi üzerinde aşağı yönlü hareketlere neden oldu. Merkez Bankası'nın piyasa beklenti anketine göre, dolar cinsinden tasarruf yapan yatırımcılar dolar kurundaki yükselişin devam edip etmeyeceği konusunu merak ederken, daha sonrasında dolar kuru için son haftalarda yaşanan düşüş önümüzdeki haftalarda tersine dönecek ve aynı zamanda da dolar kurundaki yükseliş devam edecek. Bu kapsamda ise bu yılın sonuna kadar dolar kuru 40 lirayı aşmış olacak.