
Döviz Kurundaki Yükseliş Tarım ve Gıda Sektöründe Fiyat Artışına Neden Oluyor
Yeni ekonomi yönetiminin politikaları henüz belirsiz. Ancak, un regülasyonları bile politika faizine bağlanmış durumda. Merkez Bankası faiz kararının ardından ekmek fiyatlarının 10 liraya kadar çıkabileceği konuşuluyor. Döviz kurundaki yükseliş tarım ve gıda sektöründe yeni bir zam dalgasını gündeme getirdi. Türkiye yurtdışından ot bile alıyor ve hayvan yemi olarak yılda yaklaşık 20-25 milyon ton ot ithalatı yapılıyor. Döviz kurunun artmasıyla ota ödenen fatura da katlanacak. Tarımsal ürünlerde sebze ve meyve dışındaki diğer ürünlerde Türkiye dışarıya bağımlı.
Buğdayda Taban Fiyatları Üreticiyi Memnun Etmeyince Depolarda Ne Kadar Buğday Olduğu Bilinmiyor
Hasat başladı ve şu anda tüccar açıklanan taban fiyatının çok altında fiyatlarla üreticiden buğday almak istiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) başka alıcı yok ancak çiftçi randevu dahi alamıyor. Geçen yıl buğdayda büyük miktarda ithalat yapılmıştı ve şu anda depolarda ne kadar buğday olduğu bilinmiyor. Buğdayda kendine yeterliliği yüzde 80 olan Türkiye’de üretimin bu yıl 20 milyon tonda kalması bekleniyor. TMO geçen yıl durmadan stok yaptı ancak ne kadar ürün var bilinmiyor.
Verimli Tarım Alanları Amaç Dışı Kullanılmamalı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Toprak Bayramı için yaptığı açıklamada verimli tarım alanlarının amaç dışı kullanılmaması gerektiğini bildirdi. Türkiye nüfusu 1990-2022 döneminde yüzde 51 artarken, işlenen tarım alanlarının yüzde 14 azaldığına işaret eden Bayraktar “Kara yollarını ve şehirlerin gelişimini projelendirirken, verimli tarım arazileri yerine tarıma elverişli olmayan, daha verimsiz arazilerin kullanılmasına özen gösterilmelidir” dedi.