Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Elektrikli Araçta Çin Fırtınası Yaklaşıyor

Dünya otomotiv devi Renault'un Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Dominique Senard, Avrupa elektrikli araç sektöründe Çin fırtınasının yaklaştığı uyarısında bulundu. Çin'in yarı iletkenlerde ve elektrikli araçlarda kullanılan galyum ve germanyum gibi iki metalin ihracatını kısıtlamaya yönelik son kararının, Avrupalı liderler için kırmızı uyarı bayraklarını yükseltmesi gerektiğini belirten Senard, Çin'in Avrupa'ya elektrikli araç ithalatıyla ilgili güçlü baskısından bahsetti.

Yayın Tarihi: 10.07.2023 11:04
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Elektrikli Araçta Çin Fırtınası Yaklaşıyor

Elektrikli araçta Çin fırtınası yaklaşıyor

Dünya otomotiv devi Renault'un Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Dominique Senard, Avrupa elektrikli araç sektöründe Çin fırtınasının yaklaştığı uyarısında bulundu. Senard, Asya'nın süper gücünün sıfır emisyonlu otomobiller için batarya yapımında kullanılan temel hammaddelere hakim olması nedeniyle Avrupa'nın büyüyen elektrikli araç sektörü üzerinde bir 'Çin fırtınasının' yaklaşmakta olduğunu söyledi.

Çin'in yarı iletkenlerde ve elektrikli araçlarda kullanılan galyum ve germanyum gibi iki metalin ihracatını kısıtlamaya yönelik son kararının, Avrupalı liderler için kırmızı uyarı bayraklarını yükseltmesi gerektiğini belirten Senard, Çin'in Avrupa'ya elektrikli araç ithalatıyla ilgili güçlü baskısından bahsetti. Elektrikli araç üretme kapasitesine sahip olmalarına rağmen tedariklerinin güvenliğini sağlamak için mücadele ettiklerini ifade etti.

Teknoloji savaşı kızışıyor

Çin'in ihracat kısıtlamalarının küresel tedarik zincirlerinde aksamalara neden olduğunu ve Avrupa'yı alternatif arayışına ittiğini söyleyen Senard, gerçek bir jeopolitik kriz yaşanması durumunda akü fabrikalarının büyük zarar göreceğine dikkat çekti. Bu nedenle alternatif tedarik kaynakları arayışında olduklarını belirtti.