Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Elektronik sigaralar Türkiye için büyük bir problem!

Elektronik sigaraların Türkiye'deki durumu ve uzmanların uyarıları hakkında bilgi veren makalede, elektronik sigaraların normal sigaradan daha zararlı olduğu, EVALI hastalığının neden olduğu hastalıklar içinde en çok üzerinde durulan bir hastalık olduğu ve çocuklardan uzak tutulması gerektiği vurgulanıyor.

Yayın Tarihi: 20.06.2023 12:56
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Elektronik sigaralar Türkiye için büyük bir problem!

Elektronik sigaraların Türkiye'deki durumu

ABD'de görüntüleri ve kokularıyla gençlerin ilgisini çeken ve ciddi tartışmalara yol açan bu elektronik sigaraların üreticileri, satışlarını artırmak için aralarında Türkiye'nin de olduğu diğer ülke pazarlarına yöneldi. Özellikle internetten bu ürünlere kolayca ulaşılabiliyor olması ve okulların yakınlarındaki kontrolsüz satışlar, ülkemiz için en büyük problem!

Uzmanların uyarıları

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Bu tür kullan-at elektronik sigaralar daha çok gençler tarafından tüketiliyor. Hatta kullanımı ortaokul çağına kadar inmiş durumda…” derken, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mesut Bayraktaroğlu da “Yaklaşık 10 yıldır elektronik sigaraların farklı formlarının kullanımını hastalarımızda görmekteyiz. Son bir yıldır ise özellikle genç hastalarımızda elektronik sigara kullanımın arttığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

Zararları nelerdir?

Elektronik sigaraların normal sigaradan daha zararlı olduğu uyarısında bulunan Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “Bunlar aslında tütün ürünleri değil. Gliserin içerisine eklenmiş olan nikotin ve esanstan oluşan yağlı bir ürün. Açıkçası bunlar standardize olmadığı için, herkes tarafından kolayca merdiven altında üretilebildiğinden ve bunun yanında içerisindeki kimyasalların yan etkileri bilinmediğinden sigaradan fazla zarara yol açıyor. Sigara bırakmak amacıyla elektronik sigara kullanımının büyük bir hata olduğunu söyleyebiliriz. Sigaranın etkileri nikotin ve yanan yağla beraber alınan o dumanın ciddi yan etkilere neden olabileceğini söyleyebiliriz. Elektronik sigara, sigaradan çok daha zararlı bir durum içeriyor. Kendi kliniğimizde yaptığımız çalışma gösterdi ki bunun hastalık olarak akciğerde yaptığı etki normal sigaranın zararıyla hemen hemen aynı oranda” ifadelerini kullandı.

EVALI hastalığı nedir?

Yeni nesil elektronik sigaraların neden olduğu hastalıklar içinde en çok üzerinde durulan ‘EVALI’… Peki bu hastalık tam olarak nedir? Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, “EVALI (E-cigarette and vaping use associated lung injury) hastalığı Türkçede ‘ağlayan akciğer’ ve ‘patlamış mısır hastalığı’ olarak da adlandırılan bronşiolitis obliterans hastalığının bir türü” dedi.

Uzmanların uyarıları

En önemlisi de çocuklarımıza örnek olarak sigara, Elektronik Sigara ya da nikotin gibi bedenimize zarar veren ürünleri asla kullanmamalıyız” uyarısında bulundu.