Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Emekli aylığı kesilen kişilerden biri olabilirsiniz! e-Devlet'ten acilen kontrol edin

SGK duyuruda bulundu! 50.000 emeklinin maaşında kesinti yaşandı! Detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 07.05.2024 08:01
Güncelleme Tarihi: 07.05.2024 08:01

Emekli aylığı kesilen kişilerden biri olabilirsiniz! e-Devlet'ten acilen kontrol edin

SGK soruşturma başlattı. Giderek artan sayıda şikayet, SGK aracılığıyla haksız yere emekli olan binlerce kişiyi tespit etti. İlk bulgular 50.000 emeklinin maaşının kesildiğini ve haklarında yasal işlem başlatıldığını gösteriyor. Tüm detaylara haberimizi okuyarak ulaşabilirsiniz.

SGK 50 BİN EMEKLİNİN MAAŞINI KESTİ

SGK her ay yaklaşık 16 milyon vatandaşa maaş ödüyor. Emekli sayısının artması ile beraber SGK bütçesi de giderek artan bir baskı altına girdi. Emekli sayısının artmasıyla birlikte SGK gelirleri giderleri karşılamakta zorlanmakta. Bu durum önlem alınmasını gerektirir. SGK, geçmişte emeklilik hakkı kazanan ancak dolandırıcılık yaptığından şüphelenilen emeklilerin dosyalarını incelemeye başladı. Denetim sonucunda 50 binden fazla emeklinin maaşında 2023 yılında kesinti yapılacak ve yasal süreç başlatılacak. Sahte sigortaları tespit etmek için SGK tarafından geliştirilen yeni sistem tasarlandı. Bu sayede sahte sigortayı kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Emeklilik ikramiyelerinin sahte sigorta poliçesi ile ödenmesi durumunda SGK zarara uğrayacaktır. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde hukuki işlemlere başlanacak. Sahte sigortanın ortaya çıkması durumunda emekli maaşınız kesilecek ve ödediğiniz sigorta parasını geri almak zorunda kalacaksınız. Bu miktar kişiden kişiye değişmekle beraber bazı durumlarda 500 bin TL’yi aşabilmektedir. SGK para iadesi almayan kişiler hakkında yasal işlem ve yaptırım uygulanacaktır. Ayrıca hayali bir poliçe süresi hesaplanarak kişinin toplam prim gün sayısından düşülür. Bu durumda tekrar emekli olabilmek için prim ödemeniz gerekecektir. Sahte istihdam ve sahte sigorta, son yıllarda Sosyal Güvenlik Kurumu denetimlerinin odak noktalarından biri oldu.

SGK 50 Bin Emeklinin Maaşını Kesti

Bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar var. Sahte işletme, var olmayan bir işletmenin kanuna aykırı olarak kurulmuş gibi sunulmasıdır. Bu tür eylemlerin amacı emeklilik koşullarını karşılamak veya sigorta primlerinin ödenmesi yoluyla raporlanabilir fonlar elde etmektir. Yanlış sigorta, çalışmadığınız zamanlarda sigortanız varmış gibi görünmenizdir. Sigortadan yararlanmak için bir işverenin yanında çalışmanız gerekir. Sahte sigortanın tespit edilmesi çok kolaydır ve tanınmayan iş adresi gibi belirtiler, sahte sigorta kapsamına yol açabilir. Sigortada hile yapılması durumunda ödenen prim iade edilecek ve günler iptal edilecektir. Bu durumda emeklilik döneminde alınan emekli maaşı da iade edilecektir. Sahtelik sigortası, cezai suçlamaların başlatılmasına ve uygun yasal işlemlerin başlatılmasına neden olabilir. İşte işverenlerin ve sigortalıların akılda tutması gerekenler: Şirketinizi kapatmaya karar vermeniz halinde, feshinizi SGK'ya bildirmeniz ve kullanıcı şifrelerinizi kaldırtmanız gerekmektedir. Sigortalılar e-devlet üzerinden yardımlarının hangi işyerlerine bildirildiğini görebilir ve şüpheli durumları SGK'ya bildirebilirler. SGK'nın işe giriş ve işten ayrılma konusunda ücretsiz bilgi sağladığı SMS bilgi sistemine kayıt olmanız da önemlidir. Bu, insanların bilgiye anında erişmesini sağlar.