Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Emekli maaşlarına ilişkin bomba açıklama! Maaşı 10.000-20.000 TL arası olanlar dikkat

Emekli vatandaşlar için önemli uyarılar! Tüm detaylar haberimizde.

Yayın Tarihi: 13.05.2024 08:40
Güncelleme Tarihi: 13.05.2024 08:40

Emekli maaşlarına ilişkin bomba açıklama! Maaşı 10.000-20.000 TL arası olanlar dikkat

Emekliler bu uyarıları dikkate alsın! 10 bin TL ile 20 bin TL aralığında maaş alan herkesi yakından ilgilendiriyor! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞLARIYLA İLGİLİ UYARILAR

Emekli vatandaşlar Temmuz ayında yapılacak zamları heyecanla bekliyor. Emekli vatandaşlara senenin ilk 6 ayında açıklanan enflasyon oranlarına göre zam yapılacak. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre senenin ilk 4 ayında enflasyon yüzde 18.72 oranında gerçekleşti. Bu şekilde emekli vatandaş maaşlarına yüzde 18.72 oranında zam yapılacağı ve memur ile memur emeklisine yüzde 13.5 oranında zam yapılacağı kesinleşmiş oldu. Konu ile ilgili Çalışma Yaşamı Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik şu açıklamaları yaptı; '4 aylık enflasyon oranı yüzde 18.7 olarak açıklandı. 6 aylık enflasyon en az yüzde 25 olarak belirlenecek. Temmuz ayı zam ayı. Ama emeklileri bekleyen iki tehlike var. İşçi ve Bağ Kur emeklisi yasa gereği Temmuz ayında 6 aylık TÜFE oranında zam alacak. Ama zam emekli kök maşalarına yapılacak. Hala kök maaşı 10 bin TL altında olan emeklinin maaşı 10 bin TL'ye tamamlanıyor. Yeni bir düzenleme yapılıp tamamlanan en düşük aylık enflasyon oranında artış yapılmazsa emeklinin önemli bölümü sıfır zam ya da resmi enflasyon oranından düşük zam alacak. Mesela kök maaşı 8 bin TL olan emekli yüzde 25 oranında zam alırsa maaşı 10 bin TL olacak. Zaten maaşı da 10 bin TL olduğu için sıfır zam almış olacak. 

emeklilere erken haberler

Yani Hazine kazanacak. Hazine bu emekli için ödeme yapmamış olacak. Bunun engellenmesi için Temmuz ayından önce yasal bir düzenleme yapılması ve tamamlanan en düşük maaşın en az enflasyon oranında artması gerekiyor. Olması gereken en düşük maaşın asgari ücret düzeyine çekilmesi. Bırakın asgari ücreti en düşük maaş enflasyon kadar artar mı? En düşük emekli maaşı 12 bin 500 ya da 13 bin TL olur mu? Zor gibi duruyor. Emekliler yine 10 bin TL utanç maaşına mahkum olabilir. Ekonomi yönetimi ve kemer sıkma programı bu durum için umutlu değil ancak emeklinin tepkisi de hükümetin geri adım atmasını sağlayabilir. Memur ve memur emeklisi Temmuz ayında enflasyon altında zam alacak. Memur ve memur emeklisi resmi enflasyona göre değil toplu sözleşmeye göre zam alıyor. Hakem Kurulu tarafından söylenen ve Memur Sen'in itiraz etmediği yedinci dönem toplu sözleşmeye göre memur ve memur emeklisi Temmuz ayında enflasyon farkı ile yüzde 10 oranında zam alacak. Ama Ocak ayında alınan yüzde 15 zam 6 aylık enflasyondan düşecek. Bu şekilde Temmuz ayında resmi enflasyonun yaklaşık 5.5 puan altında zam almış olacaklar. Bu durum 6 aylarda da sürecek. Diğer bir deyişle memur ve memur emeklisi TÜİK enflasyonu kadar bile zam almayacak. Diğer taraftan memurlara yapılan ek ödeme memur emeklisi maaşlarına yansımadığı için memur maaşı ile memur emeklisi maaşı arasındaki uçurum artmış olacak. Bunların çözümü elbet var. Hükümet yasal düzenlemeyle bunun önüne geçebilir, memur ve memur emeklisinin resmi enflasyon altında kalmasını engelleyeblir. Ek ödemeyi emekli maaşlarına yansıtabilir. Ama yapar mı? Sanmam. Kemer sıkma politikası pek uygun değil. Ben erken uyarı yapmış olayım. Kısacası Temmuz ayında emeklilere iyi haber yok.'