Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Emekli Olmanın Şartları ve Yıpranma Payı

Emekli olmanın belli şartları vardır. Bu şartlar sağlandığı takdirde kişiler emekli olma hakkına erişirler. Genel olarak belli bir süre sigortalı olarak çalışıp prim ödemesi gerçekleştiğinde ve kişi belirlenen yaş dilimine geldiğinde emekli olabilir. Yıpranma payı, fiili hizmet süresi zammı olarak da bilinir. Normal işlerde çalışan insanlarda emekliliğe esas çalışma süresi 360 gün şeklinde hesaplanırken, yıpranma payı olan mesleklerde çalışan insanlar için bu süre 420 ve 540 şeklinde hesaplanır. Yıpranma payına sahip meslekler aşağıda eklenen gün sayısına göre sıralanmıştır.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 11:57
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Emekli Olmanın Şartları ve Yıpranma Payı

Emekli Olmanın Şartları

Emekli olmanın belli şartları vardır. Bu şartlar sağlandığı takdirde kişiler emekli olma hakkına erişirler. Genel olarak belli bir süre sigortalı olarak çalışıp prim ödemesi gerçekleştiğinde ve kişi belirlenen yaş dilimine geldiğinde emekli olabilir.

Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bazı meslek gruplarında çalışan bireylerin daha erken yaşta ve daha fazla aylık alarak emekli olabileceklerini belirtir. Son gelişmelere göre erken emekli olma hakkına sahip mesleklerin listesi güncellendi. Eğer hangi mesleklerin nasıl ayrıcalıklara sahip olduğunu öğrenmek istiyorsanız, haberin devamını mutlaka okuyun.

Yıpranma Payı Nedir?

Yıpranma payı, fiili hizmet süresi zammı olarak da bilinir. Normal işlerde çalışan insanlarda emekliliğe esas çalışma süresi 360 gün şeklinde hesaplanırken, yıpranma payı olan mesleklerde çalışan insanlar için bu süre 420 ve 540 şeklinde hesaplanır.

Yıpranma payı olan iş gruplarında çalışanlar için ödenen primler daha fazla kabul edilir. Böylece yaş şartından indirim yapılması sağlanır. Bununla birlikte bir kişinin yıpranma payını alabilmesi için 3600 gün çalışmış olması gerekmektedir. Yıpranma payı her 1 seneye 60 gün eklenecekse gün sayısını 0.17, 90 gün eklenecekse 0.25, 180 gün eklenecekse 0.50 ile çarpılarak hesaplanır. Fiili hizmet süresi zammı SGK tarafından otomatik belirlenir.

Hangi Meslek Grupları Yıpranma Payına Sahiptir?

Yıpranma payına sahip meslekler aşağıda eklenen gün sayısına göre sıralanmıştır:

  • 180 gün eklenecek meslekler: Madencilik ve yeraltı işleri.
  • 90 gün eklenecek meslekler: Cıva üretimi işlerinde çalışanlar, asit imalatı yapan atölye ve fabrikalarda çalışanlar, Sahil Güvenlik Komutanlığında görev alanlar, emniyet, polis ve MİT mensupları, TBMM yasama organı çalışanları, radyoaktif işlerde çalışanlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev alanlar, demir ve çelik fabrikalarında çalışan işçiler, Ceza İnfaz Kurumu çalışanları, basın ve gazetecilik işlerinde çalışanlar, TRT’de haber hizmetinde çalışanlar, Cumhurbaşkanlığı yardımcıları ve bakanlar.
  • 60-90 gün eklenecek meslekler: Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar, su altında çalışmayı gerektiren işlerde çalışanlar.
  • 60 gün eklenecek meslekler: Alüminyum, döküm ve çimento fabrikalarında çalışanlar, sağlık çalışanları, cam fabrika ve atölyelerinde çalışan işçiler, termik santrallerde çalışan işçiler, itfaiye ve yangın söndürme işlerinde çalışanlar, ihtiyat pilotları.