
Endonezya Yatırımcıları Bekliyor
Endonezya, daha fazla yabancı yatırım çekmek için yeni bir strateji geliştirdi. Ülkede sermaye sahiplerine ve becerili profesyonellere yönelik "altın vize" programı başlatıldı. Bu program, yatırımcıların 5 veya 10 yıl süreyle ülkede kalmalarına olanak tanıyor.
Altın Vize Ayrıntıları
Devlet Başkanı Joko Widodo, bu vize türünün yabancı yatırımları kolaylaştıracağını ve kaliteli ziyaretçilerin sayısını artırarak üretime katkı sağlayacağını belirtti.
Vize Alma Yöntemleri
Altın vize elde etmenin 9 farklı yolu mevcut. 2,5 milyon dolar yatırım yapanlar 5 yıl, 5 milyon dolar yatırım yapanlar ise 10 yıl oturum izni alacak.
Turistler ise devlete ait bankalara 350 bin dolar yatırarak 5, 700 bin dolar yatırarak 10 yıl oturum izni elde edebilecekler. Yapılan yatırımlar, ileride devlet tahvili veya Merkez Bankası'nın listesinde bulunan şirketlerin hisse senetlerinin alımında kullanılabilecek.
Önemli Yatırımlar ve Vize Alanlar
Devlet bankalarına 130 bin dolar yatırarak ve değeri 1 milyon doların üzerinde olan bir konut satın alanlar, 5 yıllık vize sahibi olabiliyor. Şirketler için ise 25 milyon dolar yatırım taahhüdü ile 5 yıl, 50 milyon dolar ile 10 yıl oturum izni alınabilecek.
İlk Altın Vize Sahibi
Altın vize, ilk olarak Samuel Harris Altman, ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nın CEO'suna verildi. Altman, 10 yıllık "küresel yetenek" izni alarak bu programın ilk yararlanıcısı oldu.
Gelecek Hedefleri
Endonezya Göç İdaresi Genel Müdürü Silmy Karim, bu uygulamanın Ağustos 2023'ten bu yana 300 kişiye vize verilerek denendiğini ve ülkeye 123 milyon dolar katkı sağlandığını ifade etti. Ülkenin, 2024 yılı sonuna kadar 1000 altın vize vermeyi hedeflediğini vurguladı.
Endonezya, 2024 yılı için %5,2'lik bir ekonomik büyüme hedefliyor ve bu doğrultuda 101,5 milyar dolarlık yerel ve yabancı doğrudan yatırım almayı planlıyor.