Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Enflasyon Karşısında Alım Gücü Eriyen Vatandaşlar Yatırım Araçlarına Yöneliyor

Enflasyon karşısında alım gücü eriyen vatandaş birikimini değerlendirmek için yatırım araçlarını araştırıyor. Bankalar yüksek faiz oranları vererek yatırımcıyı çekmeye çalışırken faiz oranlarında hafif düşüşe gitmeye başladı. Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına yönelik çıkışı hızlandırmak için attığı adımlar sonrası mevduat faizine nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Bankalardan yeni karar sonrası faiz artışı bekleniyor. Güncel mevduat faiz oranlarını sizler için derledik.

Yayın Tarihi: 01.11.2023 13:23
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Enflasyon Karşısında Alım Gücü Eriyen Vatandaşlar Yatırım Araçlarına Yöneliyor

Enflasyon Karşısında Alım Gücü Eriyen Vatandaşlar Yatırım Araçlarına Yöneliyor

Enflasyon karşısında alım gücü eriyen vatandaş birikimini değerlendirmek için yatırım araçlarını araştırıyor. Bankalar yüksek faiz oranları vererek yatırımcıyı çekmeye çalışırken faiz oranlarında hafif düşüşe gitmeye başladı.

Merkez Bankası'nın Kur Korumalı Mevduat Hesaplarına yönelik çıkışı hızlandırmak için attığı adımlar sonrası mevduat faizine nasıl yansıyacağı merak ediliyor. Bankalardan yeni karar sonrası faiz artışı bekleniyor. Güncel mevduat faiz oranlarını sizler için derledik. İşte 200 bin lirası olanın 3 aylık getirisinin örnek tablosu...

BANKALARDAN FAİZ OYUNU

Kredi faiz oranları 1 Kasım itibariyle yüzde 35 ile yüzde 45 arasında değişiyor. Politika faizi yüzde 35'e çıktı bankaların mevduat faizlerinde artış beklerken bankalar faiz oranlarında gevşemeye gitti. Müşteri çekmek için yüksek faiz oranı veren bankalar internet sayfalarında vadeyi belirtmiyor. Vatandaş bankaya gittiğinde aylık faiz oranı beklerken üç aylık faiz oranının yüksekten verildiğini öğreniyor.

Bankalar dışarıdan müşteri çekmek için pazarlama stratejisi ile 'Hoş geldin faizi' adı altında yüksek faizler sunuyor. Daha sonra ki ay faiz oranlarını düşürüyor. Bir şekilde ikna ettiği müşteri tekrar mevduat yenilemek istediğinde daha da düşük bir mevduat faiz oranı ile karşı karşıya kalıyor. Hal böyle olunca vatandaş parasını enflasyon karşısında korumak için banka banka geziyor.

FAİZ ORANLARINDA TERAZİ EŞİTLENECEK

Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışı hızlandırmak için bankalar vites artırıyor. Korumalı Mevduat'tan TL'ye geçişi sağlayamayan bankalar Merkez Bankasının verdiği yeni karar ile komisyon ödeyecek. Kur Korumalı Mevduat hesabı ile vatandaşların dolara yatırım yapmasının önüne geçildiğini belirten Dr. Baki Demirel 'Kur atağı engellendi ve göreceli kur istikrarı da sağlandı' diyerek Kur Korumalı Mevduat tasfiyesinin yanlış olduğunu bankalara ilave maliyet yüklendiğini belirterek sözlerine devam etti;

'Merkez Bankası bankaların para yaratma sürecine tam eşlik ederse, kamu açıkları artarsa, cari açık azalırsa bankaların likidite ihtiyacı azalır bu durumda mevduat faizleri politika faizine yakın olur. Ayrıca Merkez Bankası faiz artışı ile bankalar dengeyi bulmaya çalışarak yeni faiz kararlarını politika faizine yakın tutarak teraziyi eşitleyecek.

Aynı zamanda kredi tayinlamasını da yani kredilerin daraltılması da bankaların zorunlu karşılık ihtiyacını azaltacağından benzer etkiyi yapar. Mevduat faizi ile kur volatilitesi arasında ilişki var. Öte yandan eğer ki dış talep destekleyici olmamaya devam ederse ve dışardan tüm yapılanlara karşın istedikleri sıcak para gelmezse ödemeler dengesi krizi olasılığını güçlü görüyorum. Bu durum aynı zamanda makro finansal istikrarsızlığı da artırabilir.'

MEVDUAT FAİZ HESAPLAMA

200 bin lirasını 3 aylık mevduat hesabına yatırmak isteyen müşteri güncel faiz oranı olan yüzde 43 oranı ile 21.071,78 TL getiri elde edecek. 200 bin lirasını aylık mevduat hesabına yatırmak isteyen müşteri yüzde 43 faiz oranı ile 7.162,74 TL net getiri elde edecek.