Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Eris Varyantı Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?

Eris varyantı, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanıyor. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen Eris varyantı, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayıldı. Eris varyantı Covid-19’un diğer varyantlarına benzer belirtilere neden olabilir. Eris varyantının belirtileri ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı, kas ağrıları, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı şeklinde sıralanabilir. Eris varyantından korunmak için aşı olmak, maske takmak, sosyal mesafe kurmak, el hijyeni sağlamak ve sağlık otoritelerinin önerilerini takip etmek önemlidir.

Yayın Tarihi: 13.09.2023 15:30
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Eris Varyantı Nedir? Belirtileri ve Korunma Yolları Nelerdir?

Eris Varyantı Hakkında Bilgiler

Dünya gündemine gelen Eris varyantı hakkında açıklamalarda bulunan İAÜ VM Medical Park Florya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Müzalin Çiğdem Yıldırım, “Eris varyantı, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanıyor. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen Eris varyantı, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayıldı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, Eris varyantı Covid-19’un diğer varyantlarına benzer belirtilere neden olabilir. Eris varyantının, diğer varyantlardan daha bulaşıcı olup olmadığı veya daha Covid-19’un bilinen ciddi semptomlarından daha ciddi semptomlara neden olup olmadığı da henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, bazı araştırmalar da Eris varyantının önceki varyantlardan daha bulaşıcı olabileceğini göstermektedir” diye konuştu.

Eris Varyantının Belirtileri

Eris varyantının belirtilerinin, diğer Covid-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Yıldırım, bu belirtileri şu şekilde sıraladı: “Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı.”

Eris Varyantından Korunma Yolları

Eris varyantından korunmanın, genel olarak virüslerden korunma yollarıyla benzerlik gösterdiğini belirten Uzm. Dr. Yıldırım, aşılama, maske takma, sosyal mesafe kurma, el hijyeni sağlama ve sağlık otoritelerinin önerilerini takip etme gibi yöntemlerle enfeksiyon riskini azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.

Eris Varyantının Yayılımı

Eris varyantının dünya genelindeki yayılımına değinen Uzm. Dr. Yıldırım, 2023 yılı temmuz ayı itibarıyla Eris varyantının 51 ülkede tespit edildiğini belirtti. Bu ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Brezilya, Japonya, Güney Kore ve Hindistan gibi ülkeler bulunmaktadır.

Eris Varyantından Korunma Yolları

Eris varyantından korunmanın, genel olarak virüslerden korunma yollarıyla benzerlik gösterdiğini belirten Uzm. Dr. Yıldırım, aşı olma, maske takma, sosyal mesafe kurma, el hijyeni sağlama ve sağlık otoritelerinin önerilerini takip etme gibi yöntemlerle enfeksiyon riskini azaltmanın mümkün olduğunu söyledi.