
Faruk Çelik'ten 1 Mayıs'ın Tarihçesi ve Önemi
AK Parti'li Faruk Çelik, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" ilan edilmesine dair süreci paylaştı. 2009 yılında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı iken, çalışma mevzuatı kapsamında gerçekleştirdikleri reformların ardından 1 Mayıs'ı tatil günü olarak yeniden ilan ettiklerini dile getirdi.
1 Mayıs'ın Tarihi Süreci
Çelik, Türkiye'de 1 Mayıs'ın ilk kez 1906 yılında kutlandığını ve 1935 yılında tatil günü olarak kabul edildiğini hatırlattı. Ancak 1977'de kanlı olaylarla geçiştirdiği bu özel gün, 1980 darbesinin ardından tatil olmaktan çıkarıldı.
Bakanlık Dönemindeki Adımlar
Çelik, bu tarihi sürecin yeniden canlandırılması için o dönemde başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sendika başkanlarının katılımıyla yapılan görüşme ile 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi talebinin gündeme geldiğini ifade etti. "Emek bunu hak ediyor. Türkiye büyüyor, gelişiyor, üretiyor." diyerek, bu konuda büyük destek gördüklerini belirtti.
Meclis Süreci ve Hatıralar
2009 Nisan ayında yasayı Meclis'e getirdiklerini ve 1 Mayıs'ın yeniden bayram olarak kutlanabilmesi için yoğun çaba harcadıklarını anlatan Çelik, "Nisan ayında yasayı geçirdik ve 1 Mayıs'ta da bayramı ilk kez kutladık"
Emekçilerin Talepleri ve Gelecek
Çelik, emekçilerin haklarının korunması ve yeni haklar elde edilmesi için bütün platformların açık olduğunu vurgulayarak, "1 Mayıs'ı bir çatışma vesilesi haline getirmemek önemlidir"
1 Mayıs'ı kutlamanın ve emekçilerin haklarını savunmanın önemine dikkat çeken Çelik, "Uzun vadede hak arayışları da devam edecek; bu günü buna vesile kılmak lazım"
1 Mayıs'ı Coşkuyla Kutlamak
Çelik, Türkiye'nin her yerinin emekçilere açık olduğunu, bunun değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. "İnatlaşma yerine, 1 Mayıs'ı 1 Mayıs gibi kutlamak lazım"
AK Parti Artvin Milletvekili Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" ilan edilmesiyle ilgili süreci anlattı.