Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Fed Üyesi Austan Goolsbee: ABD Ekonomisi Resesyona Girmeyecek

Fed üyesi Austan Goolsbee, ABD ekonomisinin resesyona girmeyeceğini belirtti. Goolsbee, enflasyonun düşürülmesi konusunda iyimser olduğunu ve faiz artırımlarının durdurulması konusunda henüz karar vermediğini söyledi.

Yayın Tarihi: 01.08.2023 10:46
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Fed Üyesi Austan Goolsbee: ABD Ekonomisi Resesyona Girmeyecek

Fed üyelerinden Austan Goolsbee ise resesyona girilmeyeceği konusunda iyimser.

Chicago Fed Başkanı Goolsbee ABD ekonomisinin, resesyona düşmeden enflasyonun indirildiği “altın bir patikada gözüktüğünü” belirtti. Goolsbee eylül faiz toplantısı için henüz karar vermediğini söyledi. Goolsbee, hem mal ve hizmetler hem de konut için çekirdek enflasyon için yeni aylık verileri takip ettiğini söyledi. Enflasyon endekslerinin nasıl hesaplandığına bağlı olarak daha yüksek kiraların enflasyon verilerinde düşmeye başlamasını beklediklerinin altını çizerek, yakın vadede hizmet enflasyonunu düşürme konusunda elde edeceğimiz her şey bir anlamda sadece ek bir bonus çünkü her zaman enflasyonun en yapışkan kısmı olduğunu düşündük, aslında bu cephede bazı ilerlemeler beklenmekte ve gördük, güzel bir bonus dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinden ekonomiye dair değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Son olarak Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, bir sonraki politika toplantısında faiz artırımlarının durdurulmasını destekleyip desteklemeyeceğine henüz karar vermediğini söyledi.Goolsbee dün yaptığı açıklamada, Fed’in bir resesyona yol açmadan enflasyonu düşürme konusunda “oldukça iyi devam ettiğini” belirtti. Goolsbee daha fazla parasal sıkılaştırmanın uygun olup olmayacağına karar vermek için ise eylül yaklaşırken verileri izleyeceğini söyledi.Goolsbee Yahoo’ya verdiği röportajda “Bir sonraki toplantıdan önce birkaç önemli veri noktası daha alacağız” dedi. Goolsbee, hem mal ve hizmetlerin hem de konutların fiyatlarını izleyeceğini ve çekirdek enflasyon verilerini takip edeceğini söyledi.

NE OLDU?

Politika yapıcılar, geçen yıl 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonu düşürmek için agresif bir şekilde yaptığı sıkılaştırma hamlelerinin ardından faiz artış hızını yavaşlattı.Fed, 25-26 Temmuz’daki toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan puan artırarak federal fonlama faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 aralığına getirdi. Bu ayki artış ise haziran toplantısındaki aranın ardından geldi.