
Çöküş Dönemi: Şahap Kavcıoğlu Dönemini Madde Madde Sıraladı
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota, son Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu dönemini 'çöküş dönemi' olarak adlandırdı. Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın atanmasıyla, eski başkan Şahap Kavcıoğlu kritik önemdeki BDDK Başkanlığına atanmıştı.
Ekonomist Soydan'dan Halk Tv Canlı Yayınında Çarpıcı Yorum
Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın son 20 yılını kapsayacak bir değerlendirme yazısı yazdı. Rota 6 dönem ve adlandırmaya ayırdığı bu süreci 'başkanların sadece Türk lirasına karşı yaptıkları döviz alım satımlarını, yani TCMB’nin kendi mülkiyetindeki döviz rezervi oluşturma politikalarını incelediğini hatırlattı.
TCMB Başkanlarının Dönemleri
- 2001-2006 Süreyya Serdengeçti başkanlığı: 'Sessiz dönem'
- 2006-2011 Durmuş Yılmaz başkanlığı: 'Gözaltı dönemi'
- 2011-2016 Erdem Başçı başkanlığı: 'Kuşatma dönemi'
- 2016-2019 Murat Çetinkaya başkanlığı: 'Saldırı dönemi'
- 2018-2020 Murat Uysal başkanlığı: 'Fetih dönemi'
- 2020-2021 Naci Ağbal başkanlığı: 'Vekalet dönemi'
'Bana göre Şahap Kavcıoğlu en başarısız TCMB başkanı olarak tarihe geçecektir. 2021’deki “Yasak Elmayı İlk Kim Isırdı?” yazı dizisinde adlandırmadığım Kavcıoğlu dönemini artık “Çöküş dönemi” olarak kaydedebiliriz' diyen Kerim Rota, bu nedenleri sıraladı:
- Kavcıoğlu döneminde sadece kapı arkası döviz müdahaleleri gizlenmedi.
- 2022 başından bu yana uygulamaya geçen, ihracatçılardan önce yüzde 25 ile başlayan sonra yüzde 40’a çıkarılan zorunlu döviz alımlarından TCMB’nin satın aldığı tutarlar da açıklanmadı.
- KKM’den TCMB’ye gelen döviz akımının tutarı da gizlendi.
- Kavcıoğlu’nun görev döneminde TCMB’nin zaten negatifte olan net döviz pozisyonu 16 milyar dolar bozuldu.
- Kavcıoğlu en büyük tutarlı (199 milyar dolar) kapı arkası satışına imza atmış olsa da, bankanın döviz pozisyonuna verdiği zararın Murat Uysal dönemi kadar büyük olmadığı görülüyor.
- TCMB, döviz piyasasının doğal dengesini bozunca, Kavcıoğlu’nun son döneminde hayata geçirilen birçok sermaye kontrolüne rağmen döviz piyasasının neredeyse tek satıcısı haline dönüştü.
- Kavcıoğlu döneminde bankanın döviz pozisyonunun aslında 16 milyar dolardan çok daha fazla açıldığı ortaya çıkıyor.
- Kavcıoğlu görev döneminde Merkez Bankası’nın açılan döviz riskinin 90 milyar dolara yakın olduğunu hesaplıyor.