Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Göller Yöresi'nde Kış Ortası Su Kuşu Sayımı Başladı

Göller Yöresi'nde kış ortası su kuşu sayımları devam ediyor, popülasyon değişimleri izleniyor.

Yayın Tarihi: 22.01.2025 13:00
Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 13:00

Göller Yöresi'nde Kış Ortası Su Kuşu Sayımı Başladı

Göller Yöresi'nde Kış Ortası Su Kuşu Sayımı

Antalya, Burdur ve Isparta'yı kapsayan Göller Yöresi'nde, sulak alanların durumu ve su kuşu popülasyonlarının değişimi gözlemleniyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen bu çalışma, 16 farklı sulak alanda gerçekleştiriliyor.

Yerel ve Uluslararası Çalışmalar

Her yıl 15 Ocak-15 Şubat tarihleri arasında, Türkiye'nin de dahil olduğu Batı Palearktik bölgesinde su kuşu sayımı ve kuş türü belirleme çalışmaları yapılmaktadır. Göller Yöresi, Türkiye'deki su kuşlarının yaklaşık üçte birini barındırması sebebiyle bu tür çalışmalarda özel bir öneme sahip.

2025 Kış Ortası Su Kuşu Sayımı Çalışmaları

Yaban Hayatı Şube Müdürü Tamer Yılmaz, Burdur'daki gözlemleri sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, "2025 yılı Kış Ortası Su Kuşu Sayımı'na 18 Ocak'ta başladık," dedi. Eğirdir ve Kovada göllerinde, Yapraklı Barajı, Yazır, Yarışlı ve Gölhisar göllerinde sayımlar tamamlanmış durumda. Şu an Burdur ve Salda göllerindeki sayımlara devam ediliyor.

Amacımız ve Beklentiler

Yılmaz,” Sayımlar, Milli Parkların teknik personeli, üniversiteler ve deneyimli gönüllü kuş gözlemcileri tarafından gerçekleştiriliyor. Amaç, sulak alanların ve su kuşu popülasyonlarının değişimlerini izlemek, kuşların popülasyonu hakkında bilgi toplamak ve bu veriler ışığında gerekli önlemleri belirlemek.” şeklinde ifade etti.

Geçmiş Yıl Verileri

Geçtiğimiz yıl yapılan sayımlarda 58 farklı türde yaklaşık 350 bin su kuşu tespit edildi. Yılmaz, bu yıl Eğirdir Gölü'nde elmabaş patka ve sakarmeke gibi bazı ördek türlerinde yoğunluk gözlemlendiğini belirtti.

Burdur Gölü'ndeki Değişim

Katılımcılardan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, 2000'li yılların başında Burdur Gölü'nde 100 binin üzerinde su kuşu bulunduğunu belirtirken, bugün bu sayının 10 bin bile bulmadığını ifade etti. Gülle, "Burdur Gölü'nde olumsuz bir değişim olduğu açıkça görülüyor," diyerek ekosistem üzerindeki olumsuz etkileri vurguladı.

Sağlıklı bir ekosistem için gözlemlenen canlı çeşitliliği büyük önem taşımaktadır. Gülle, Burdur Gölü üzerinde yaşanan sorunların kuş popülasyonunu doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Göller Yöresi'ndeki 16 sulak alanda...

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Göller Yöresi'ndeki 16 sulak alanda kış ortası su kuşu sayımı gerçekleştiriliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Göller Yöresi'ndeki 16 sulak alanda...

Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde Göller Yöresi'ndeki 16 sulak alanda kış ortası su kuşu sayımı gerçekleştiriliyor.