Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Google'ın Türkiye'deki Faaliyetleri ve Medya Etkisi

Google'ın Türkiye'deki faaliyetleri ve haber konulu arama sonuçlarıyla ilgili politikaları, Türkiye'deki medya ekosistemini olumsuz etkiliyor. Google'ın önerdiği haber sitelerinin sayısı azalırken, trafiğin sadece 14 yayıncı arasında bölüşülmesi dikkat çekiyor. Bu durum kaliteli, bağımsız gazeteciliğin görünmez kılınmasına ve rekabetin zedelenmesine neden oluyor.

Yayın Tarihi: 30.08.2023 12:13
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Google'ın Türkiye'deki Faaliyetleri ve Medya Etkisi

Açıklıyoruz: İşte Google'ın Bilinmeyen Yüzü

Google'ın Halk TV'nin haberlerinin internet dünyasındaki görünürlüğünü azaltmak için uyguladığı algoritmasına tepki yağıyor. Türk internet takipçilerinden Halk TV ailesine mailler, mesajlar ile destek yağıyor. Peki Google bu politikalarını nasıl uyguluyor? Google sadece internet trafiğine mi müdahale ediyor yoksa bazı medya gruplarına kaynak aktarımına aracılık mı yapıyor? Kafalarda soru işaretleri kalmaması için Viyana Merkezli Uluslararası Basın Ensitüsü'nün (IPI) Başkan Yardımcısı Emre Kızılkaya'nın Google'ın Türkiye'deki faaliyetlerinin perde arkasını aralayan raporunu yayınlıyoruz...

Google Algoritması ve Muhalif Medyanın Engellenmesi

Emre Kızılkaya, Google algoritması ile Türkiye'de muhalif ve bağımsız medyanın haberlerinin yayılmasının nasıl engellendiğini kanıtları ile anlatıyor. Halk TV gibi bağımsız haber kaynaklarının önünün kesilmek istendiğini belirtiyor.

Google'ın Haber Konulu Arama Sonuçları ve Medya Çeşitliliği

Google'ın Türkiye'de haber konulu arama sonuçlarıyla ilgili politikaları, Türkiye'deki medya ekosistemini olumsuz etkiliyor. Google'ın önerdiği haber sitelerinin sayısı azalırken, trafiğin sadece 14 yayıncı arasında bölüşülmesi dikkat çekiyor.

Google'ın Haber Önerileri ve SEO

Google'ın haberle ilgili aramalarda öne çıkardığı sitelerin SEO altyapısı ve kullanıcı ilgisiyle ilgisi olmadığını belirten Kızılkaya, örneğin Halk TV'nin Akşam gazetesinden daha fazla arandığı halde Google'ın Akşam'ın haberlerini öne çıkardığını söylüyor.

Google'ın Türkiye'deki Faaliyetleri ve Medya Ekosistemi

Google'ın haber konulu arama sonuçları ve politikalarının Türkiye'deki medya ekosistemini olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Hem kaliteli, bağımsız gazeteciliğin görünmez kılındığı hem de rekabetin zedelendiği belirtiliyor.