
Gülleri Dalından Çoğaltma Yöntemleri
İster evde, ister bahçede. Güllü ağacı her zaman sunduğu görsel güzelliğin yanı sıra kokusuyla da farklı bir hava oluşturur. Ancak iyi bakılmaz, sulama periyotları aksatılırsa çok çabuk küser ve hemen solar. Böyle durumlarda bilmeniz gereken güllü çoğaltma yöntemleri sayesinde dalından gülleri çoğaltma işlemini yapabilirsiniz.
Sabah.com.tr'de yer alan bir içerikte, güllü çoğaltılması hakkında 3 farklı ipucu verildi. Bunlar arasında tohum ile çoğaltma, çelik ile çoğaltma ve aşı ile çoğaltma bulunuyor.
Tohum İle Çoğaltma
Güzel ve sağlıklı güller yetiştirmek için tohumların sağlıklı olmalarına dikkat etmeniz gerekir. Aynı senenin tohumlarını çoğaltmaya özen gösterin.
Çelik İle Çoğaltma
En çok kullanılan yöntemdir. Kasım ayından itibaren Mart ayına kadar çoğaltma işlemini yapabilirsiniz. Gülden çelik alınır ve ucu hormona batırılır, daha sonra 21 derece sıcaklıktaki ortamda kumlu ya da perlitli toprağa belli aralıklarla dikilmelidir. Köklenme süreci için yaklaşık 2 ay beklemelisiniz. Kökleri oluştuktan sonra başka bir saksıya almanız gerekir.
Aşı İle Çoğaltma
Bitkiden bir parça alarak başka bir güllü bitkisi aşılayarak güllü bitkisi elde edebilirsiniz. Özellikle kokulu güllerin üretiminde ve farklı renk güllerin üretiminde aşılama yöntemi tercih edilmektedir. Toprağın üst kısmı yani gövde ve dalları oluşturacak olan kısma kalem veya göz, yeni bitkinin kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına da anaç denir.
Gül Dikme Teknikleri
Gül dikmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Gül ekimi için yapmanız gereken ilk şey gül için bir çukurluk açmaktır. Gül ekimi için açmanız gereken çukur yaklaşık olarak 30 ile 40 cm arasında olmalıdır.
- Gülün daha güzel ve daha verimli yetişebilmesi için gül fidesi ekmek için açtığınız çukurun içerisine mineral ve gübre koyun. Gübre olarak kompost veya ahır gübresi kullanabilirsiniz. Toprağınız ağır ise iri kum, çakıl veya kireç taşı da ekleyebilirsiniz.
- Ekmek için aldığınız gül fidesinin budanıp budanmadığına dikkat etmelisiniz. Köklerin ezik ve yaralı yerleri hafifçe budanmalıdır. Ayrıca güllerde 2-5 arasında bir tomurcuk bırakarak dikim işlemini yapabilirsiniz.
- Gül fidesini ekmeden önce başka bir kapta bir karışım hazırlayın. Bu karışım su, kil ve gübreden oluşmalıdır. Bu karışımı gül fidesinin köklerine sürün. Bu işlem köklerin daha iyi tutunmasını sağlayacaktır.
- Gül fidesinin aşı noktası çok önemlidir. Aşı noktası toprak yüzeyinin 5 cm yukarısında kalacak şekilde gül fidesini çukura yerleştirin. Kökleri yelpaze gibi açın ve toprağı doldurun. Toprağı iyice bastırın ve bolca sulayın.
- Sulama işleminden sonra toprağı 20-30 cm yüksekliğe kadar yayabilirsiniz. Bu işlem gülleri dondan koruyacaktır. İlkbaharda bu toprağı alabilirsiniz.