
Gürültü Kirliliği ve Sağlık Etkileri
Amerikan New York Times gazetesi, 30'dan fazla bilim insanına danışarak yaptığı araştırmada, gürültü kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkilerini inceledi. Gürültü, kulaklar aracılığıyla vücuda giren seslerin beynin stres algılama merkezine ilerlemesi sonucu stres hormonu olan kortizol, adrenalin ve diğer kimyasalların fazla miktarda dolaşmasına yol açarak sinir sisteminde hiperaktivite, kalp atışında hızlanma ve kan basıncında yükselme gibi değişikliklere neden olur. Bu durum zamanla hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskini arttırır.
Gürültü Kirliliği ve Kalp Krizi
Massachusetts eyaletinden araştırmacılar, yol gürültüsü olan bölgelerde yaşayan yüzlerce hastaya yaptıkları beyin taramasında, bu kişilerin oldukça aktif amigdalalara sahip olduğunu, bunun 5 yıl içinde önemli kalp rahatsızlıklarını tetikleyeceğini buldular. Ayrıca gürültü, ani kalp krizlerini de tetikleyebilir. Gece kalp krizi geçirip ölenlerin, bundan önceki iki saatte yüksek düzeyde uçak gürültüsüne maruz kaldığı vaka sıklığı önemli düzeyde.
Desibel Değerleri ve Önlemler
Dünya Sağlık Örgütü, olumsuz sağlık etkilerinden kaçınmak için gece 40 desibelden daha sessiz yerlerde uyumayı tavsiye ediyor. Cadde trafiğinin gürültüsü 69 desibele, saç kurutma makinesi 87 desibele çıkabilirken, uçak gürültüsünün kabul edilebilir seviyesi 45 desibeldir. Ancak yol ve havalimanına yaklaştıkça bu katlanarak artar. Kulaklıkların düşük şiddette kullanılması, şehirlerin gürültüden arındırılması gibi önlemler alınarak gürültü kirliliği azaltılabilir.