
Beyin hücrelerinin zamanla görevlerini yerine getirememesi, unutkanlık riskini artırabiliyor.
Ayrıca Alzheimer olarak da bilinen unutkanlık hastalığının riski, bazı besinlerin tüketilmesiyle azalabiliyor. Nitekim söz konusu besinler, hafızanın güçlenmesi konusunda faydalı olabiliyor. Bu nedenle zehir gibi hafızanın sırrı olarak da gösterilebiliyor.
UNUTKANLIK SORUNU TARİHE KARIŞIYOR
Hafızanın güçlendirilmesi, unutkanlık riskinin azaltılması konusunda faydalı olabiliyor. Nitekim söz konusu 2 besinin tüketilmesi, adeta unutkanlık sorununu tarihe karıştırabiliyor. Çünkü o besinlerin sağladığı faydalar sonucunda, hafızanın güçlenmesi sağlanabiliyor. Bu nedenle söz konusu besinler pek çok insan tarafından da tüketilebiliyor. İşte söz konusu unutkanlık sorununu adeta tarihe karıştırabilen, zehir gibi hafızanın sırrı olan iki besin, balık ve ceviz.
Balık:
Omega-3 zengini olarak bilinen bu besin, hafıza sağlığının güçlenmesine faydalı olabiliyor. Bunun sonucunda ise unutkanlık riskini azaltabiliyor. Nitekim beyin sağlığının hem korunmasında hem de güçlenmesinde faydalı olarak bilinen balığın haftada en az 2 kere tüketilmesi de önerilebiliyor. Ayrıca söz konusu balıkların; lüfer, sardalya, istavrit ve hamsi gibi yüksek omega-3 barındırması da tavsiye ediliyor.
Ceviz:
Omega-3 ve 6 yağ asitleri, potasyum, demir, kalsiyum ve fosfor açısından zengin olarak bilinen ceviz, güçlü bir hafızaya sahip olabilmek için önemli olarak görülüyor. Bu sebeple unutkanlık problemini adeta tarihe karıştırabilen besinler arasında da gösterilebiliyor. Ayrıca günde 3-4 adet tam cevizin tüketilmesi de hem beyin sağlığı hem de hafıza sağlığı için tavsiye edilebiliyor. Ek olarak çocuklarında günde en az 2 adet ceviz tüketmesi önerilebiliyor.
Hafıza problemleri, günlük hayatı zorluyor. Unutkanlık yaşamamak için beyin sağlığını destekleyen besinlerin tüketilmesi gerekiyor.
İşte beyin sağlığını destekleyen besinler... OMEGA-3 YAĞ ASİTLERİ: Somon, sardalya, keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren gıdalar, beyin sağlığını destekler. YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Ispanak, lahana, brokoli gibi sebzeler, folik asit ve B vitaminleri içerir. Bu vitaminler hafıza işlevini artırabilir. YUMURTA: Yumurta, kolin adı verilen bir besin maddesi içerir. Kolin, hafıza ve bilişsel işlevleri destekler. CEVİZ: Ceviz, omega-3 yağ asitleri ve antioksidanlar içerir. Hafıza ve beyin sağlığını olumlu etkiler. BEYAZ ET: Tavuk ve hindi gibi beyaz et, protein sağlar ve dopamin üretimine yardımcı olarak zihinsel uyanıklığı artırabilir. MEYVE VE SEBZELER: Renkli meyve ve sebzeler, antioksidanlar ve C vitamini gibi besin maddeleri içerir. Bu besinler beyin sağlığını korumada yardımcı olabilir. TAM TAHILLAR: Kepekli ekmek, esmer pirinç gibi tam tahıllı gıdalar, enerjiyi dengeler ve beyin fonksiyonlarını destekler. KURUYEMİŞLER: Fındık, badem, fıstık gibi kuruyemişler, beyin sağlığına olumlu etkileri olan sağlıklı yağlar ve vitaminler içerir. KIRMIZI MEYVELER: Yaban mersini, çilek gibi kırmızı meyveler, antioksidanlar açısından zengindir ve hafıza işlevini destekleyebilir. YEŞİL ÇAY: Yeşil çay, antioksidanlar ve kafein içerir. Hafıza ve konsantrasyonu artırabilir. KIRMIZI PANCAR: Kırmızı pancar, beyin fonksiyonlarını destekleyebileceği düşünülen bir bileşik olan nitrik oksit üretimini artırabileceği için hafıza ve bilişsel fonksiyonları geliştirmeye yardımcı olur. Nitrat, beyin kan akışını artırarak hafıza, öğrenme ve düşünme yeteneklerini destekler.