Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hapşırığı Tutmanın Zararları

Otobüste, işyerinde veya okulda kısacası hayatın her anında hapşırma gelebilir. Pek çok insan tek başınayken rahatlıkla hapşırırken kalabalık ortamda hapşırığını tutabilir. Hapşırığınızı tutmak, ürettiği enerji nedeniyle tehlikelidir. Hapşırma önemli bir basınç oluşturur ve basıncı sürdürdüğünüzde hiç tahmin edemediğiniz tehlikeleri meydana getirir. İşte hapşırığı tutmanın zararları...

Yayın Tarihi: 28.10.2023 15:43
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Hapşırığı Tutmanın Zararları

Kulak zarı yırtılması

Hapşırığı tutmak işitme duyunuzu etkileyebilir. Hapşırma, kulak zarı yırtılması da dahil olmak üzere orta ve iç kulakta hasara neden olabilir.

Enfeksiyon riski

Özellikle soğuk algınlığınız varsa hapşırmaktan asla kaçınmamanızın bir diğer nedeni de sarı burun akıntısının vücuttan atılmasıdır.

Beyin ödemi

Hapşırık esnasında ağız kapatılıp ve nefes tutulursa basınç direk beyne sıçrar. Damarlardan gelen bu oksijen beyine ulaşarak beyin ödemine ve felç riskine neden olabilir.

Göz hastalıkları

Hapşırma tutulması sonucu en çok görülen sorunlardan biri de göz damarlarının çatlamasıdır. Körlüğe kadar götüreceğinden asla hapşırığınızı tutmayın.

Kaburga kırıklıkları

Hapşırmayı tuttuğunuzda, yüksek basınçlı hava büyük bir kuvvetle akciğerlerinize doğru itilir ve bu da kaburgalarınızın kırılmasına neden olabilir.

Neden hapşırırız?

Hapşırmak burnunuzu temizlemek için kullandığınız bir mekanizmadır. Polen, toz veya duman gibi yabancı parçacıklar burnunuza girdiğinde burun geçişinizle etkileşime girebilir.