Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Helikobakter Pilori: Mide Mikrobu ve Etkileri

Helikobakter Pilori (mide mikrobu) tüm dünya ölçeğinde en sık görülen kronik enfeksiyon hastalığıdır ve mide-bağırsak hastalıklarının en önemli etkenidir. Bu mikrop aktif gastrit, mide-12 parmak bağırsağı ülseri, mide kanseri ve bağırsak kökenli lenfoma türlerinin ana nedenidir. Helikobakter Pilori'nin belirtileri mide ağrısı, şişkinlik, gece uykudan uyandıran karın ağrısı, yemekten hemen sonra karın ağrısı ve açlık hissi gibi şikayetlere yol açar. Bu mikrop aynı zamanda kalp-damar, karaciğer-safra yolları, cilt, bazı kan hastalıkları, migren ve romatizmal hastalıklarla da ilişkilendirilmektedir. Tedavide birden fazla antibiyotik kullanılır ve mide asidini azaltan bir ilaç da kullanılır. Helikobakter Pilori bulaşıcı olup, hijyenik olmayan yiyecek ve içeceklerle insandan insana geçebilir. Tedavi sürecinde kırmızı acı biber, sarımsak ve antioksidan içeren gıdalar tüketmek faydalı olabilir.

Yayın Tarihi: 30.07.2023 10:17
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Helikobakter Pilori: Mide Mikrobu ve Etkileri

Helikobakter Pilori (mide mikrobu) nedir?

Helikobakter Pilori, tüm dünya ölçeğinde en sık görülen kronik enfeksiyon hastalığıdır ve mide-bağırsak hastalıklarının en önemli etkenidir. Özellikle sosyo-ekonomik ve hijyen şartları kötü olan ülkelerde nüfusun yüzde 80-90 kadarı bu bakteriyle enfekte olmuş durumdadır. Bu mikrop aktif gastrit, mide-12 parmak bağırsağı ülseri, mide kanseri ve bağırsak kökenli lenfoma türlerinin ana nedenidir. Dünya Sağlık Örgütü, Helikobakter Pilori'yi mide için birinci derece karsinojen (kanser yapıcı) olarak kabul etmiştir.

Belirtileri nelerdir?

Hastaların bir kısmında belirti vermeyen bu mikrop, genellikle mide ağrısı, şişkinlik, gece uykudan uyandıran karın ağrısı, yemekten hemen sonra karın ağrısı ve açlık hissi gibi şikayetlere yol açar.

Hangi hastalıklara yol açar?

Kesin bulgular olmamakla birlikte Helikobakter Pilori'nin kalp-damar, karaciğer-safra yolları, cilt, bazı kan hastalıkları, migren ve romatizmal hastalıklarla da ilişkili olduğu ifade edilmektedir. Kronik ürtiker kaşıntılı, deride kabarık, kırmızı ve çabuk kaybolan deri döküntüleri ile seyreder.

Tedavisi nasıl yapılır?

Tedavide antibiyotik kullanılır. Ancak bu mikrop, zor tedavi edildiğinden tedavide birden fazla antibiyotik birlikte kullanılmalıdır. Tedaviye mide asidini azaltan bir ilaç ilave edilir. Mide asidinin azaltılması antibiyotiklerin etkisini artırır.

Bulaşıcı mıdır?

Sağlıksız koşullar, yiyeceklerin ve içme suyunun temiz olmaması ve ailedeki diğer bireylerde bu bakterinin bulunması, Helikobakter Pilori riskini artırır. Bu bakterinin hijyenik olmayan yiyecek ve içeceklerle insanlara, daha sonra insandan insana geçtiği bilinmektedir.

Tedaviyi destekleyen besinler nelerdir?

Mide mikrobunun tedavisinde, doğal besinler ve baharatlar da faydalıdır. Kırmızı acı biber, Helikobakter Pilori'nin gelişimini engeller. Sarımsak bu mikrobu öldürmede son derece etkilidir. Antibiyotik gibi görev yaparak bakterileri yok eder. Ayrıca antioksidan ve C vitamininden zengin gıda alımı şikayetleri azaltır. Portakal, greyfurt, domates, kuşburnu, maydanoz, brokoli, lahana, karalahana, yeşil sivribiber ve karnabahar da tedaviyi destekler.