Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Hindiba Kahvesi: Faydaları ve Nasıl Yapılır?

Karahindiba bitkisinin aromasıyla tatlandırılan Hindiba kahvesi, sıcak bir şekilde tüketilerek sevilen içecekler arasında yerini alır. Hindiba kahvesinin faydaları ve nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca Türk kahvesinin faydaları da anlatılmaktadır.

Yayın Tarihi: 21.10.2023 18:57
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

Hindiba Kahvesi: Faydaları ve Nasıl Yapılır?

Hindiba Kahvesi ve Faydaları

Karahindiba bitkisinin aromasıyla tatlandırılan Hindiba kahvesi, sıcak bir şekilde tüketilerek sevilen içecekler arasında yerini alır. Hindiba otunun köklerinin kurutulması ve kavrulmasıyla elde edilen bu kahveyi tadarken hafif kavrulmuş bir tat alınır. Hindiba kahvesinin çekirdekleri minicik granüllerden oluştuğu için suda çok kolay bir şekilde çözülür. Damakta odunsu bir tat bırakan hindiba kahvesi, toz kahve ile karıştırarak tüketilen bir içecek türüdür.

Birçok ülkede kafeinsiz kahve olarak içilen bu kahve, kahve tüketiminde aşırı derecede sınırları zorlayan kahve bağımlıları için önerilmektedir. Kilo vermek isteyen kadınlar için diyetisyenlerin önerdikleri lif değeri yüksek olan öğünlere Hindiba kahvesi eklenebilir.

Hindiba Kahvesinin Faydaları

Sindirim sistemini düzene sokarak kilo vermeyi destekleyen bu kahve sayesinde kabızlık ortadan kalkar. Ayrıca kan şekeri düzensizliğini giderdiği için fazla tatlı yeme isteğini önler. Sindirim sistemi için etkili olan Hindiba kahvesi, diyette ideal içeceklerden olabilir. Alerjisi olan kimselerin, çocukların ve hamilelerin tüketmemesi gereken Hindiba kahvesi, normal sağlıklı kimselerde dahi aşırı tüketilse ishal veya mide yanmasına yol açabilir.

Hindiba Kahvesi Nasıl Yapılır?

Hazırlanışı: Fincanınızın içerisine 1-2 çay kaşığı miktarında hindiba kahvesi tozu ilave edin. Ardından sıcak su katıp güzelce karıştırın. Dilerseniz bir miktar süt ile kahveyi yumuşatabilirsiniz.

Türk Kahvesi ve Faydaları

Yapılan bir kahve araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 55,6'sı günde 1-2 bardak kahve tüketiyor. Yüzde 29,2'si ise günde 3-4 bardak kahve içiyor. Yüzde 7'si günde 5 bardaktan fazla kahve tüketirken, yüzde 4,4'ü günde 6 bardak ve üzeri kahve içiyor. Tüketicilerin yüzde 3,8'i ise hiç kahve içmiyor.

Türk kahvesinin bilinen en önemli etkileri arasında henüz tam bir tedavisi olmayan hastalıklara karşı bariyer olması var. Türk kahvesi, depresyon, Parkinson, Alzheimer gibi ruhsal hastalıklara karşı etkilidir. Ayrıca hafızanın da güçlenmesini sağlar. Zihni açmasının yanında ruhsal sorunlara yakalanma şansının büyük ölçüde azalmasıyla da öne çıkan Türk kahvesi, migren gibi baş ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

Kahve kalp hastalıklarına karşı da azımsanmayacak kadar etkili. İçeriğindeki antioksidan kalp sağlığına iyi geliyor. Uzmanlara göre günde 1 fincan Türk kahvesi kalp dostu. Araştırmalar düzenli olarak tüketilen Türk kahvesinin, damarların iç yüzeylerindeki hücrelerin yapılarını korumaya destek olarak kalp rahatsızlığına yakalanma riskini düşürebildiğini de ortaya koyuyor.

Kilo verme sürecindeki kişilerin sıklıkla tercih ettiği Türk kahvesi hazmı kolaylaştırıp, sindirim sistemindeki kasların hareketini uyarıyor. Böylece bağırsakların daha hızlı çalışmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kafein içeriği sayesinde tüm kafeinli içecekler gibi metabolizmayı ve yağ yakımını da ciddi oranda hızlandırıyor. Günde düzenli olarak 2 fincan kahve içmek kolon, meme ve rektum, kalın bağırsak, gırtlak ve yemek borusu kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde düzenli olarak kahve tüketen bireylerde ise karaciğer kanseri ve kolorektal kanser türleri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını gösteren bilimsel araştırmalar da dikkat çekiyor.