
Savunma Sanayinde Yerli ve Milli Atılımlar
Türkiye, son yıllarda savunma sanayiinde önemli aşamalar kaydederek ihracatta başarı yakaladı. Bu alanda en önemli yapı taşlarından biri de HÜRJET projesi. HÜRJET, özellikleri ile dikkat çekiyor ve dünya basınında sık sık manşet oluyor.
Nurol CAS ve HÜRJET Projesi
Nurol Kontrol ve Aviyonik Sistemler AŞ (Nurol CAS), HÜRJET projesine katkı veriyor. HÜRJET uçağının kokpitinde yer alan 28 kontrol paneli tamamen yerli mühendislik gücüyle Nurol CAS tarafından geliştirilip üretiliyor. Bu kontrol panelleri, pilotların birçok birimin kontrolünü sağlaması için kritik öneme sahip. Nurol CAS, projenin seri üretim fazında da alt yüklenici olarak TUSAŞ'a hizmet verecek.
Nurol CAS ve Yerlileştirme Çalışmaları
Nurol CAS, milli muharip uçak KAAN, genel maksat helikopteri GÖKBEY, temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, taarruz ve taktik keşif helikopteri ATAK, ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-II ve insansız hava aracı ANKA platformlarındaki birçok alt sistemin yerli sağlayıcısı olma yolunda müzakere ve teklif çalışmalarına devam ediyor. Şirket, uçuş, motor, yakıt kontrol sistemleri ile aviyonik sistemler alanlarında Türkiye'nin dış kaynaklara bağımlılığını azaltmak için yerlileştirme çalışmalarını sürdürüyor.
HÜRJET'in Teknik Özellikleri
- Uzunluk: 13,6 m
- Kanat açıklığı: 9,5 m
- Yükseklik: 5,1 m
- Kanat alanı: 35 m2
- Motor: 1 adet General Electric F404-GE-102 turbofan motor
- İtki: 17.600 lbf
- Servis tavanı: 45.000 fit
- Kesintisiz düşünüş: 5,5g @ 15,000 ft <0.9 Mach
- Tırmanma oranı: 39.000 fit/dk
- Menzil: 1.200 deniz mili
- Yük kapasitesi: 6.000 pound
- Azami hız: 1.4 Mach
- G limitleri: +8g / -3g