Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İdrar Düzensizliği ve Prostat Büyümesi

İdrar düzeninde bozulma sadece prostat büyümesinin habercisi olabilir mi? Prostat kanseri, prostatın iyi huylu büyümesi-tıkanıklığı ve prostatitlerin prostat ile ilgili 3 önemli hastalık olduğunu belirtti. Prostat büyümesinde hasta idrar akış hızında zayıflık, sık idrara çıkma gibi durumlar yaşar. Prostatitler ise idrar yanmasıyla ortaya çıkabilir.

Yayın Tarihi: 03.11.2023 03:33
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İdrar Düzensizliği ve Prostat Büyümesi

İdrar düzeninde bozulma sadece prostat büyümesinin habercisi olabilir mi?

Doç. Dr. Hasan Hüseyin Tavukçu, prostat kanseri, prostatın iyi huylu büyümesi-tıkanıklığı ve prostatitlerin prostat ile ilgili 3 önemli hastalık olduğunu belirtti. Prostat büyümesinde hasta idrar akış hızında zayıflık, sık idrara çıkma gibi durumlar yaşar. Prostatitler ise idrar yanmasıyla ortaya çıkabilir.

Hangi yaşta kanser taraması şart?

Prostat kanserinin erken dönemde genellikle belirti vermediğine değinen Doç. Dr. Tavukçu, ailede prostat kanseri hikayesi varsa 40 yaşından itibaren, yoksa 45 yaşından itibaren prostat kanseri açısından kan tahlili ve muayene ile değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

İdrar düzeninde bozulma

Prostat büyümesi-tıkanıklığı (BPH) durumunda hastanın idrar akış hızında zayıflık, kesik kesik idrar yapma, sık idrar, gece sık idrar, idrar kaçırma, idrar kesesini tam boşaltamama gibi şikayetleri olur. Hastalık ciddi düzeyde ise hasta idrarını yapmayıp sonda takılması gerekebilir. Tedavi için hangi yöntemin seçileceğine hastanın prostat boyutuna göre karar verilir.

İdrar yanması

Prostatitler, akut prostatit ve kronik prostat olmak üzere 2 türde görülen prostat iltihaplanmalarıdır. Akut prostatit yoğun antibiyotik tedavisi gerektirirken, kronik prostatit semptomlara yönelik ilaç tedavisi uygulanır.