
IMF'nin Küresel Borç Veritabanı Güncellemesi
IMF'nin Küresel Borç Veritabanı'nda yapılan güncellemeye göre, küresel borç yükü Kovid-19 salgını öncesi zaten yüksek olan seviyesinin üzerinde kalsa da üst üste ikinci yıl geriledi. Toplam borcun küresel GSYH'ye oranı 2020'de yüzde 258 ve 2021'de yüzde 248 seviyesinden geçen yıl yüzde 238'e düştü. Bu oranın 2019'a göre 9 puan daha yüksek olduğuna dikkat çekildi. Küresel borcun 2021'deki seviyesi 235 trilyon dolar ile 200 milyar dolar üzerinde gerçekleşti. Politika yapıcıların borç sürdürülebilirliğini koruma konusundaki kararlılıklarından taviz vermemeleri gerektiği vurgulandı. Açıklamada, küresel borcun uzun süreli yükseliş trendine geri dönebileceği uyarısı yapıldı.
Çin Küresel Borcun Artmasında Merkezi Rolde
IMF açıklamasında, Çin'in borçlanmasının ekonomik büyümeyi geride bırakması nedeniyle son yıllarda küresel borcun artmasında merkezi bir rol oynadığı belirtildi. Çin'in borcunun GSYH'ye oranı ABD ile hemen hemen aynı seviyeye yükseldi. Ancak ABD'nin toplam borcu 70 trilyon dolara yakın iken, Çin'in borcu 47,5 trilyon dolarla oldukça altında kaldı. Çin'in finansal olmayan kurumsal borçlarda dünyanın en büyük paya sahip olduğu ifade edildi.
Düşük Gelirli Gelişmekte Olan Ülkelerdeki Borç Artışı
Açıklamada, düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerdeki borç seviyelerinin son 20 yılda önemli ölçüde arttığına dikkat çekildi. Bu ülkelerin yarısından fazlasının borç sıkıntısı içinde veya yüksek risk altında olduğu belirtildi. Ayrıca, gelişmekte olan piyasalarda da devlet tahvillerinin sıkıntılı seviyelerde işlem gördüğü ifade edildi. Hükümetlerin borç kırılganlıklarını azaltmak ve uzun vadeli borç eğilimlerini tersine çevirmek için acil adımlar atması gerektiği vurgulandı.