Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İnşaat Sektöründe İşçi Bulma Sorunu ve Yüksek Maaşlar

İnşaat sektöründe işçi bulma sorunu büyüyor. İnşaat malzemeleri sektöründe istihdam açığı artıyor. İnşaat sektöründe yüksek maaşlar ve istihdam sayısı dikkat çekiyor. Hazır beton sektörü Türkiye'ye önemli bir ekonomik katkı sağlıyor.

Yayın Tarihi: 31.10.2023 17:39
Güncelleme Tarihi: 27.04.2024 17:53

İnşaat Sektöründe İşçi Bulma Sorunu ve Yüksek Maaşlar

İnşaat sektöründe işçi bulma sorunu büyüyor

İnşaat ve hazır beton gibi inşaat malzemeleri alanında yetişmiş eleman ve işçi bulma problemi büyüyor. İnşaatta günlük yevmiyeler 2 bin TL seviyesine ulaşırken, kepçe operatörü aylığının 100 bin TL’yi geçtiği ifade ediliyor. Tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat ve inşaat malzemeleri sektöründe de istihdam açığı büyümeye devam ediyor.

Öyle ki sektördeki açığın 500 bin kişileri aştığına vurgu yapılıyor. 6 yıl önce 2 milyondan fazla kişinin çalıştığı sektörde bugün sayı 1.5 milyon kişilere kadar indi.

Yetişmiş elemanlar yurt dışına gidiyor

İşçi bulmada meydana gelen sorun ise ücretlere artış olarak yansıyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, yetiştirdikleri elemanların çoğunun yurt dışına gittiğini belirtti. Üyelerine ilişkin istihdam havuzu oluşturduklarını ancak personel açığının büyüdüğünü ifade etti.

Yüksek maaşlar ve istihdam sayısı

İnşaat sektöründe kepçe ve vinç operatörü aylıklarının 100 bin TL’nin üzerine çıktığı belirtiliyor. Hazır beton alanının yarattığı istihdam sayısı ise 37 bin kişi olarak paylaşılıyor. Türkiye, dünyanın en çok beton üreten 3. ülkesi konumunda ve sektörün toplam kapasitesi 200 milyon metreküp olarak belirtiliyor.

Hazır beton sektörünün ekonomik katkısı

Hazır beton sektörü, Türkiye'nin döviz elde ettiği bir sektör olarak ön plana çıkıyor. Türkiye'nin hazır beton üretiminin önemli bir kısmı ihraç ediliyor ve sektörün 6 milyar doların üzerinde bir ciroya ulaştığı belirtiliyor.